Субота, 20 Квітня 2024 р.
11 Січня 2019

КАМ’ЯНЦЕМ ПРОЙШЛИСЯ ТРИ ЦАРІ

На урочисте Богоявлення за католицьким календарем 6 січня вулицями Кам’янця-Подільського пройшов уже звичний для нашого міста Марш Трьох Царів. Він розпочався від катедри св.Апостолів Петра і Павла у Старому місті, а завершився біля одного із найбільших в Україні живих вертепів на території санктуарію Пресвятого Серця Ісуса, що на Нігинському шосе.

КАМ’ЯНЦЕМ ПРОЙШЛИСЯ ТРИ ЦАРІХоду очолювали вершники, переодягнуті в костюми трьох царів, які, за ідеєю, представляли і три частини світу (Європу, Азію й Африку), і три людські раси. Як і кожного року, організатором заходу стала католицька парафія Пресвятого Серця з її настоятелем о.Христофором Кіцкою. У марші також взяв участь правлячий єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський.

За традицією, троє мудреців (Каспер, Мельхіор і Бальтазар), кот­рі прийшли зі Сходу за Вифлеємською зіркою, щоби поклонитися новонародженому Месії, є символом усіх поганських народів, які пізнали істинного Бога і прийняли Христа. Тому Богоявлення – це також особливе свято для України, адже, як і колись, наш «народ, що в пітьмі ходив, уздрів світло велике; над тими, що живуть у смертній тіні, світло засяяло» (Іс. 9, 1–2).

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ.