Середа, 24 Квітня 2024 р.
18 Січня 2019

МАЛАНКУВАЛИ В МІСТІ ТА РАЙОНІ

Кам’янеччина цьогоріч так весело і голосно маланкувала, що щедрівки вчувалися і в Кам’янці-По­діль­ському, і в найвіддаленіших селах району.

Маланкарі із ЛастівцівУкраїнські обрядові пісні скрізь звучали щиро, піднесено, з особливим ентузіазмом, адже старі, молоді й зов­сім юні про­фесіо­нали та аматори співали душею своє, рідне, настіль­ки близь­ке, що передається на генному рівні. Напередодні старого Нового року та святого Василя кам’янчани маланкували в парку Героїв Євромайдану, не обійшлося і без традиційного переодягання в тварин та фольклорних персонажів.

Колективи міського Будинку культури ­ «Петри­дава», «Смотрич», сіл та ОТГ району ­ колибаївське «Подільське перевесло», гораївська «Трудівниця», «Ніверчанка» з Ніверки, створили настільки запальну атмосферу, що цей народний драйв не лише за­­пав у серця гостей заходу, а й рознісся по всіх куточках нашого краю.

Із віншуваннями і по­бажаннями миру, здоров’я, добра і достатку щедрувальники ходили від оселі до оселі, заходили й на підприємства, до міської та сільських рад.

«Нас послав святий Василь засівати в заметіль й особливий дав наказ, щоб засіяли і вас», ­ із такими віншуван­нями на свято Василя вітали односельчан вихованці Рихтівського ДНЗ «Пізнай­­ко». Лунали щедрівки і в Слобідсько­Кульчієвецькій ОТГ від малюків із Тарасівського ЗДО «Золотий ключик». У Китайгородській ОТГ щедрували дітки із Вихватновецького ДНЗ «Ранок», а також професіонали із Демшинського, Рогізнянського, Дерев’янського, Колодіївського, Вихватновецького закладів культури.

Щедрівки чулися чи не в усіх селах, зокрема на Довжку, в Оринині, Слобідці­Рихтівській, Колибаївці тощо.

А в Гуменецькій і Жванецькій ОТГ влаштували ці­­лі фестивалі. В Гуменцях 13 січня відзначили традиційний «Фестиваль колядок та щедрівок», концертну програму якого підготували найкращі колективи Гуменецької ОТГ. А у Жванецькій громаді 16 січня вперше провели фест «Маланка стукає у двері». Артисти з кожного села цієї сільської ради підготували щедрівки, найбільш поширені й притаманні саме їхнім селам.