Четвер, 25 Квітня 2024 р.
1 Березня 2019

«КОЗАКИ ПОДІЛЛЯ» ВЖЕ НЕ ТІ. «КОЗАКИ ПОДІЛЛЯ» ЗНАЧНО КРАЩІ

27 лютого в МБК відбувся концерт Академічного ансамблю пісні й танцю Хмельницької філармонії «Козаки Поділля». До Кам’янця заслужений колектив привіз нову програму «Ми тебе заквітчаєм, Україно!». І вона вийшла яскравою та динамічною: народні пісні змінювалися танцями зі списами та шаблями, ліричні виступи гурту «Родина» – шаленою енергією популярної скрипачки, заслуженого артиста України Майї Онищук. У концерті прозвучали зразки подільського, буковинського та козачого фольклору.

На фото автора хор «Козаків Поділля»Приємно, що за диригентським пуль­том цього вечора стояв наш земляк, баяніст-віртуоз Олександр Якубов. Після виступу пан диригент сказав кореспонденту «Подолянина», що зав­жди із задоволенням приїжджає до рідного міста – бо наша публіка фантастична. Тут завжди чудова енергетика від глядачів. А ще додав, що строкатий колектив (у «Козаках Поділля» співають і танцюють люди з різних регіонів України) завжди відкритий для нового та з задоволенням підтримує пропозиції учасників із включення до програми нових творів. Більшість композицій у програмі «Ми заквітчаєм тебе, Україно!» звучали в обробці саме Олександра Якубова. Напевно, особливо приємно було спостерігати за диригентом його батькам, які були присутні на концерті.

У місто ансамбль «Козаки Поділля» приїхав відразу після гастролей у Краматорську на Донеччині. Це вже не перший виїзд колективу на схід країни. В рамках гуманітарно-культурної місії Проекту культурної інтеграції «Український Донбас» подоляки вже виступали в Авдіївці, Маріуполі, Попасній, Покровську та інших містах Донбасу. Там «Козаки» презентували концертну програму «Пісні української звитяги».

Можна, звичайно, невдоволено буркотіти, що «Козаки Поділля» не відтворюють автентичних співів і танців, а роб­лять яскраве шоу на кшталт ансамблю імені Вірського та хору імені Верьовки із середньостатистичним фольклором і вивіреною сценографією. Можна прискіпуватися, що чоловіки в ансамблі вбрані у це прокляття кожного етнографа, атласні шаровари (котрих на Поділлі ніхто ніколи не носив). Але під час концерту про таке не думаєш: якісна музика породжує і емоції якісні. Важко було не відчути гордості за нашу культурну спадщину. Концерти, схожі на той, що відбувся в місті 27 лютого, дають ще один привід пишатися рідною країною, її мистецтвом, а отже, вчать любити Батьківщину. У важкий воєнний час це саме те, що потрібно. Тому сподіваємося побачити ансамбль на ка­м’янецькій сцені ще неодноразово. Керівник «Козаків Поділля», амбітний і талановитий баритон Степан Дробіт уже запрошує всіх кам’янчан на наступний виступ, котрий відбудеться у квітні.

У супроводі камерного симфонічного оркестру Хмельницької філармонії «Козаки Поділля» виконають для нас оперету «Гуцулка Ксеня».

Ірина ПУСТИННІКОВА.


Довідка: ансамбль веде свій родовід від хорової капели, створеної 1939 р. Пізніше до хору додався і танцювальний ансамбль. «Козаки Поділля» – лауреати численних всеукраїнських і міжнародних фестивалів, переможці (1 місце) Всесвітнього фестивалю-конкурсу ім.Павла Вірського 2010 р. Уже понад рік ансамблем керує молодий і креативний львів’янин Степан Дробіт, який прийшов на заміну багаторічному очільнику Миколі Балемі. У попередні декіль­ка років «Козаки Поділ­ля» замахнулися на оперну класику. Вже виконані постановки оперети «Летюча миша» (її двічі мали щастя бачити й кам’янчани), опер В.А.Моцарта «Чарівна флейта», К.Станкевича «Богдан Хмельницький», ораторії «Карміна Бурана» Карла Орфа. Всі ці вистави – радість серцям меломанів, адже до того Хмельниччина не мала жодного колективу, котрий міг би подужати оперні спектаклі на постійній, а не гастрольній чи фестивальній основах.