Четвер, 25 Квітня 2024 р.
9 Травня 2019

ВЕРОНСЬКА ПЕРЕМОГА ЛАШКО

В Італії в палацах історичного центру Верони в рамках Міжнародного квілт-фестивалю «Verona Tessile – 2019» з 25 по 28 квітня проводився Міжнародний конкурс «Хвала тобі, мій Господь! Від Франциска до Франциска». Майстри інтер­претували слова молитви Святого Франциска Ассизького, намагалися передати красу всесвіту і необхідність берегти життя в усіх його проявах.

Наталя ЛашкоСеред конкурсантів змагалася й викладач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ ім.Івана Огієнка, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Наталя Лашко. Саме її конкурсна робота посіла І місце.
Це арт-квілт (панно із клаптикового шиття. – Прим. авт.) під назвою «Вознесемо серця! Sursum corda!» (80х100 см, ручна робота).
– Техніка проста, як світ: робиш об’ємні смужки з тканини, береш циганську голку і вишиваєш, як звичайною ниткою, тільки товстою.
А далі все схоже на живопис – мазками, які нагадують роботи українського живописця Івана Марчука або Ван Гога. Їхня творчість спонукала на експеримент у текстилі, – розповідає Наталія Семенівна.
Уже понад 30 років майстриня вишиває соломкою – це авторська техніка, розроблена її чоловіком і нею ще у 80-х роках ХХ ст. на основі інформації про втрачену вишивку соломкою XVI століття півночі Росії. Загублену технологію подружжя розробляло з нуля. З експериментів народилася ідея вишивати розщепленими з соломи смужками. Цей спосіб вишивки Наталя Лашко перенесла в печворк. Таким чином з’явилася нова авторська техніка вишивки клаптевими смужками.

Ольга БАНАХ.