Середа, 24 Квітня 2024 р.
24 Травня 2019

ДОЩ ПРОТИ МОНГОЛЬФ’ЄРА

Із п’ятниці до неділі у Старому місті тривав новий фестиваль, присвячений подіям XVIII ст., – «Тріумфальна арка». Кам’янець славиться повітроплавними заходами та військово-історичними дійствами – і вперше ці два видовищні напрямки об’єдналися в красивий і фотогенічний акорд.

ДОЩ ПРОТИ МОНГОЛЬФ’ЄРАІдея відзначити 235-річчя першого запуску повітряної кулі на теренах України ці­кавим фес­тивалем прийшла в голову пре­зиденту Федерації повітро­плавання України В’ячеславу Гардашніку. Нагадаємо, що по­-літ стався на валах фортеці у травні 1784 року, в часи, коли комендантом замку був генерал Ян де Вітте.
Задум балуністів підтримало й міське військово-історичне товариство на чолі з директором Кам’янець-Подільського музею-заповідника Олександром Зарембою.
У місто запросили польських реконструкторів, які займаються відтворенням побуту та життя людей XVIII століття. На фестиваль прибула своєрідна збірна:
її учасники приїхали з десятка різних міст. Це і варшавське «Товариство Станіславовське» (керівник Рафал Пілот), і панночки у кринолінах та панни у камзолах із Ченстохови, Познаня, Гданська, Вроцлава та інших міст. Для співробітників філії музею-заповідника у Старій фортеці були по­шиті мундири, які нагадували про форму залоги замку в часи де Вітте, – червоно-білі.
Вишукане товариство забав­ляло кам’янчан і гостей міста пока­зами військової муштри та майс­тер-класами салонних танців.
А апофеозом дійства мало стати надування справжнісінького мон­гольф’єра – так само, як це робилося 1784 року. За допомогою складної конструкції з шестів, мотузок і пари з велетенського казана. На жаль, планам перешкоди­-ла негода. Та куля-монгольф’єр обов’язково підніметься ще на фортечних валах: Олександр Заремба подумує зробити «Тріумфальну арку» щорічним дійством.

Ірина ПУСТИННІКОВА.