П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
31 Травня 2019

ІСТОРІЯ ДОНБАСУ КРІЗЬ ПРИЗМУ ЧАСУ

28 травня у Виставковій залі на Соборній відкрилася інформаційно-просвітницька контрпропагандистська виставка «Донбас»: переPROчитання образу» (вперше була представлена в Національному музеї історії України в Києві у вересні минулого року).

На виставці було презентовано 20 банерів. Але це не просто світлини – це вся історія українського Донбасу. Розпочинається вона з першого банера «Не таке вже й велике поле», а завершується словами «Гібридний топонім «Донбас»: зруйнувати не можна перезавантажити».
– Виставка є спробою деконструювання негативного медійного образу краю як «особливого» антиукраїнського регіону, створеного російською пропагандою та актуалізованого в українському суспільстві в умовах війни Росії проти України, – розповідає Оксана Константінова, завідувач сектора художнього відділу «Виставкова зала».
Контент виставки містить маловідомі матеріали з фон­дів Центрального державного архіву громадських об’єд­нань України, галузевого Державного архіву СБУ, а також документи з Державного архіву Донецької області.
Орієнтована вона не тільки на всіх зацікавлених історією України, а також на підростаюче покоління.
– Мета – зруйнувати негативний образ Донбасу і сформувати його образ як невід’ємної частини соборної України. Сама виставка спрямована на те, щоб ознайомити відвідувачів будь-якого віку з глибинною історією Донецького краю. Адже без знання минулого неможливо повпливати на майбутнє, – додає Оксана Константінова.
Організатором експозиції є Український інститут національної пам’яті.
Виставка експонуватиметься до 13 червня.

Іванна БУРЛАКА.