П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Червня 2019

CТИЛЬНИЙ «РЕТРОФЕСТ»

Цьогорічний «РетроФест-2019» проводився під девізом «Велика авто7’Я» і недарма вже декілька років поспіль гордо називає себе міжнародним: до Кам’янця знову прибули ретроавтомобілі не лише з усієї України, а й сусідньої Молдови. Цього року іноземним гостем був «Citroen 2CV».

ІЗ ВІДКРИТИМ РОТОМ І КАПОТОМ

Юрій Бейдик із Полтави на власному авто «Adler Werke», 1937 р.в.Спекотна погода і висока вологість повітря внесли корективи у захід: не надто численні глядачі під час концертів тулилися в тіні Ратуші. Добре, що одні з головних героїв заходу, старовинні автомобілі, розмістили під кронами старих каш­танів біля ЗОШ №1. Тут можна було оглянути все зблизька і навіть сфотографуватися із власниками. Найбільшим ус­піхом у глядачів користував­-
ся франтуватий «De Soto S6», 1939 року. Це авто 90 років тому випускала фірма «Chrysler». Колись на схожій машині їздив творець «Мікі-Мауса» Волт Дісней. А на сьогодні в Україні такий автомобіль лише один – у киянина Сергія Зайцева. На відновлення машини-легенди власник витратив вісім років.
У складі екіпажу «De Soto» бу­-ла й зірка ретроелеганції Тьотя Клава, котра продемонструвала на подіумі відразу 10 різних образів. Це був подарунок шоу­вумен до десятиріччя проекту «РетроФест». Сергій Зайцев і Тьотя Клава – неодноразові переможці конкурсів елеганції на автомобільних фестивалях по всій Україні.
Тьотя Клава в одному з десяти ретрообразів. Поруч - водій «De soto» Сергій ЗайцевБудемо щирі: кам’янецький «Horch», 1935 року, є не менш крутим, але містяни вже звик­ли до цього розкішного авто. У справжніх знавців історії автомобілебудування захоплення викликала і «Волга» ГАЗ-23, яка приїхала з Києва, одесит «Mercedes-Benz 170V», брутальні ГАЗ-67, ГАЗ-69 та ціла колекція старих «Москвичів»
і «Волг». У деяких із них були відкриті капоти – щоб можна було оглянути відновлений двигун і захоплено поцокати язиком: «Ех, клас!».
На свято до Кам’янця завітали екіпажі з Хмельницького, Чернівців, Тернополя, Івано-Франківська, представники багатьох автоклубів країни: «Вокар» з Одеси, «Олександрія» (з Олександрії Кіровоградської області), «OldCar­Service» з Києва. Кам’янчани теж гідно представили себе на заході: на «РетроФесті» було відразу шість місцевих машин. Дві з них належать міському голові Михайлу Сімашкевичу: це відреставровані «Волга» ГАЗ-21, 1962 року випуску, та «Побєда» ГАЗ М-20, 1954 року.

МЕР ВЗЯВ «БРОНЗУ»

«Волга» міського голови Михайла СімашкевичаПонад 20 екіпажів взяли 8 червня участь у ІІІ етапі Кубка України з ралі на історичних автомобілях. Етап недарма мав назву «Від фортеці до фортеці»: він починався від стін нашого замку, а фініш – біля стін Хотинської твердині. Та для багатьох учасників змагань маршрут залишався таємницею до останніх секунд перед стартом: шофери вирушали в подорож із наданими організаторами легендами маршрутів.
Не всім вдалося добратися в сусідній райцентр без пригод: декілька екіпажів заглухли ще у Старому місті, а небесно-синій ЗАЗ-965 з нікнеймом «Дельфінчик» (пілот Анатолій Колісник) зламався дорогою біля Колибаївки. Уперше в історії «РетроФесту» в ралі взяв участь і міський голова Кам’янця-Подільсь­кого та пристрасний автофанат Михайло Сімашкевич. Він їхав на своїй антикварній синій «Волзі». Дебют у ролі гонщика виявився вдалим: мер фінішував третім у класі F.

ФЕСТИВАЛЬ ДЛЯ ВСІЄЇ РОДИНИ

Наймолодша 3-річна учасниця «RetroKidsShow» в образі Одрі ХепбернАвтотехніка – давня чоловіча пристрасть. Щоб зацікавити фестивалем і жіноцтво, і дітлахів, організатор «РетроФесту-2019» Олена Дика і придумала концепцію «Великої Авто7’ї». Ба навіть більше – з опису заходу зникло слово «авто», зате з’яви­лося визначення «фестиваль сти­лю». За зразком знаменитого вже львівського автофестивалю «Leopolis Grand Prix» та схожих польських змагань, на «РетроФесті» в Кам’янці з’явився «конкурс елеганції», де будь-хто міг вийти на подіум у своєму ретрокостюмі. Жодних обмежень: у костюмах позували і ляльки, і чотирилапі члени родин. Вікових обмежень теж не було: під час WOW-показу на подіумі біля Ратуші з’явилися елегантні пані у віковій категорії «60+».
Дехто із цих пань взяв участь і в кулінарному конкурсі «Бабусині рецепти млинців», котрий відбувся на Польському ринку в п’ят­ницю, 7 червня. Для цього вздовж дороги був встановлений 30-мет­ровий стіл, на котрий і виставлялися смаколики та наїдки.
За художню частину програми відповідали МІМІ-ШОУ від Ксенії Гузь, гурти «Шо такоє» та «Нумер 482», саксофоніст Максим Гордєєв, співачка і радіоведуча Марієтта Вейс. Остання також під час відкриття фестивалю виконала гімн заходу. Для публіки були організовані майстер-клас із вуличної польки, показ капелюшків МК «Капелюшок на мільйон» від Світлани Савельєвої, а для дітей – анімаційна програма «Аліса в країні чудес». Та найбільше емоцій вирувало на дитячому ралі на педальних авто. Юні гонщики нервували і дуже хотіли перемогти.
Під час фестивалю в місті також працював Міжнародний пресцентр для юних журналістів (14-21 рік). Майбутні акули пера висвітлювали події заходу на рівні зі старшими колегами.

Ірина ПУСТИННІКОВА.
Фото автора.