П'ятница, 29 Березня 2024 р.
14 Червня 2019

КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ «ЧЕРНИК» ПЕРЕМІГ У ЧОРТКОВІ

7-9 червня у Чорткові на сусідній Тернопільщині відбувся масштабний фестиваль, присвячений сторіччю Чортківської офензиви.

Нагадаємо: 6-28 червня 1919 р. відбувся переможний наступ військ Української Галицької армії на польські позиції, в результаті кот­рого вороги були відтиснуті далеко на захід. На жаль, закріпити успіх офензиви ЗУНР не змогла: з півдня напирали румуни, зі сходу йшла більшовицька навала. Тож уже в липні 1919 р. диктатор ЗУНР Євген Петрушевич із частинами УГА опинилися квартирантами у столичному і петлюрівському Кам’янці. Та це було в липні, а у червні галичани, окрилені перемогами, наступали на всьому фронті. Їх було 25 тисяч. Їм не вистачало амуніції та провіанту, навіть одягу. З польського боку стояли 40 тисяч добре озброєних солдатів генерала Юзефа Геллера, котрим допомагали французькі загони. Та перемога була за тими, хто воював за рідну землю.
Ось ці події і взялася відтворити ГО «Альтернатива – Чортків» (голова Анатолій Петльований). Фестиваль включав у себе конференції, покази патріотичних фільмів, спе­ціальне погашення марок, ярмарок, форум фотографів тощо, та родзинкою дійства було відтворення одного з боїв офензиви. Заради реконструкції битви за Чортків у місто над Серетом приїхали учасники військово-історичних товариств з усієї України: Київ, Вінниця, Львів, Запоріжжя, Тернопіль. І, звичайно ж, Кам’янець-Подільський.
Кам’янчани звиклі до масштабних реконструкцій, але чортківський розмах вражав.
У відтворенні битви брали участь понад 130 ре­конструкторів, кіннота (понад 20 підготовлених скакунів, котрі не бояться вибухів, прибули зі Львова, з клубу «Каретний двір»), піротехніки з кіностудії ім.О.Довженка (вони привезли із собою дві справжнісінькі російські польові гармати зразка 1902 року калібру 76,2 мм) та бронетехніка. Одним із трьох панцерників на заході був наш рідний «Черник». Після урочистого параду учасників середмістям Чорткова голова Кам’янець-Подільського військово-історичного фестивалю та директор історичного музею-заповідника Олександр Заремба вжився у роль кулеметника – і, за сценарієм події, саме втручання панцерників допомогло «нашим» здобути перемогу над «поляками». Аби побачити подію, прийшли тисячі жителів Чорткова. Вже у серпні кам’янчани зможуть побачити схожу битву в рідному місті під час фестивалю «Остання столиця». Сподіваємося, глядачів у нас буде не менше.

Ірина ПУСТИННІКОВА.