П'ятница, 29 Березня 2024 р.
5 Липня 2019

НА «БРУКІВЦІ» – ЗІРКИ

На відкриття ІІІ Міжнародного кінофестивалю «Бруківка», що відбудеться 13 вересня у Старій Фортеці, завітає чимало українських знаменитостей.

Зокрема, український актор і режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеїтаблаєв. Він заслужений артист АР Крим, ведучий військово-патріотичного ток-шоу «Хоробрі серця» на телеканалі «1+1», директор Державного підприємства «Кримський дім». Дебютував у кінематографі, зігравши роль середнього брата Умая в українській драматичній стрічці Олеся Саніна «Мамай», і був у фільмі другим режисером. Далі епізодичні ролі у серіалах «Повернення Мухтара-2», «Московська сага», фільмах «Золоті хлопці», «Навіжена» й українській художній кінокартині Миколи Мащенка «Богдан-Зиновій Хмельницький».
Ахтем Сеїтаблаєв – відомий і в Україні, і за кордоном режисер та актор, у його доробку – низ­ка успішних кінострічок, що зачіпають за живе. 2014 р. побачила світ історична військова драма «Хайтарма», де він зіграв військового льотчика Амет-Хана Султана. Кінокартина отримала премію Національної спілки кінематографістів України у номінаціях «Найкращий фільм року» та «Найкращий ігровий фільм», Гран-прі на фестивалі «Корона Карпат» у Трускавці, стала лауреатом російської премії «Ніка», була визнана найкращим фільмом, а Сеїтаблаєв – найкращим режисером 2014 р. на фестивалі «Кімерія» в Iталії.
Протягом 2017 р. Ахтем Сеїтаблаєв зняв одну з нині найвідоміших своїх робіт – воєнну драму про оборону донецького аеропорту під назвою «Кіборги. Герої не вмирають». Стрічка отримала позитивні відгуки критиків і глядачів, а також низку номінацій та нагород.
Торік режисер почав знімати фільм «Захар Беркут», що вийде на екрани вже цього року.
А ще приїде до Кам’янця голова Асоціації кінокомісій України Леонід Бицюра – юрист, економіст, член НСЖУ, член правління ТМО ВТУ «Просвіта» ім.Т.Шевченка, громадський діяч, еколог, письменник, засновник проекту «Скарби Файного міста», продюсер. 2017 року, аби популяризувати український кінематограф, заснував ГО «Творче об’єднання «Кінохвиля», є видавцем книг «Містика Тернового поля», «Казки Тернопільського краю», «Перлини ТЕРНОслова», аудіодисків із казками та віршами письменників Тернополя та Тернопільського краю для діток із особливими потребами. Засновник «Премії Добра», Всеукраїнського форуму «КіноХвиля», Всеукраїнського фестивалю дитячого кіно, анімації та телебачення «КіноХвилька», Фестивалю вуличного кіно, автор книги-коміксу «Віра і Воля». Засновник серії поштових марок «Кіномитці Тернопільщини».
Видатний діяч став продюсером таких фільмів: «Червоний. Без лінії фронту»; «Спрага неба» (виконавець ролі другого плану); «Казка»; «Течія»; «Пакєт»; «TERRA» («Поза зоною»); «Прапори». Автор 10 наукових праць, статей на правові та суспільні теми у тернопільських ЗМІ, зокрема, в газетах «Вільне життя плюс» і «Свобода».
Відомо, що відкриватиме міжнародну конкурсну програму в категорії «Документальний фільм» стрічка від оскарівського лауреата Бенісіо дель Торо («Страх і відраза в Лас-Вегасі», «Сікаріо», «Зоряні війни. Епізод VIII») і режисера Філіпа Родрігеза під назвою «Підйом та падіння коричневого Буффало».
Це стрічка про життя радикального юриста Чикано, автора контркультурної ікони Оскара Зета Акоста, адвоката, письменника й активіста мексиканського походження, найбільш відомого дружбою з Гантером Стоктоном Томпсоном, котрий на сторінках «Страху і відрази в Лас-Вегасі» описав Акоста як свого адвоката доктора Гонзо.

За матеріалами прес-служби фестивалю.