Четвер, 25 Квітня 2024 р.
12 Липня 2019

НА «БРУКІВЦІ» І «СМАЧНО», І «КРАСИВО»

Два місяці залишається до старту Міжнародного ка­м’янець-подільського кінофестивалю «БРУКІВКА», що відбудеться 13-15 вересня.

Відкриватиме національну програму коротких метрів фільм Дзена Євцигнейкіна та Дани Сабесевич «Смачного!». Це історія про двох друзів-кухарів: українця Миколу і француза Патріка, яким вдалося поєднати гастрономічні можливості України та Франції, створивши новий неперевершений смак. Наприклад, наш банош перетворився в «la banosh». Для цього замість бринзи використали сир рокфор, замість сметани – вершки, а замість сала і традиційних шкварків – бекон.
Стрічка «Смачного!» є продовженням фільму «Дякую». Обидва фільми зняті «Вest­Friends­Film» (режисер Дзен Євцигнейкін) на замовлення Міністерства інформаційної політики України. Як написала раніше у фейсбуку радник міністра інформаційної політики Марина Соботюк, вона «як радник із міжнародних комунікацій радила об’єднувати між собою країни через тонку лінію мистецтва».
«У «Дякую» – Україну з Японією через туризм, а в «Смачного» – Україну з Францією через кухню», – уточнила Соботюк.
На початку липня цього року фільм презентували в Парижі, а у травні був показ у рамках позаконкурсної програми на фестивалі «ArtTravel International Film Festival» у Харкові.
А от щодо міжнародної програми короткого метру, то її відкриє мюзикл італійського режисера Ніколи Аббатангело «Краса». Це 30-хвилинна музична короткометражка, яку зняли в Римі, а оригінальний саундтрек написали в Лос-Анджелесі.
«Краса» є першим італійським короткометражним м’юзиклом, у якому всі пісні були виконані та записані на знімальному майданчику, а також першим італійсь­ким фільмом, змішаним з інноваційною технікою «Dolby Atmos».
Головний герой Стік – шах­-рай, якого переслідує його ж сім’я, повертається додому через двадцять років, бо помирає батько. Але, маючи справу зі своїм минулим, він отримає магічну можливість наповнити цей, без кольору, світ красою.
Одну з головних ролей у фільмі зіграв шотландський актор Сільвестр Маккой, найбільш відомий завдяки ролі Сьомого Док­тора в науково-фантастичному телесеріалі «Доктор Хто», яку він виконував із 1987 до 1989 р., а також в одному епізоді фільму 1996 р. Також він був одним із основних претендентів на роль Більбо Беггінса у фільмі Пітера Джексона «Володар перснів». Утім він таки зіграв у цій франшизі: 2012-го у фільмі «Хоббіт: Несподівана подорож» він виконав роль Радагаста.
Більше про фестиваль читайте в наступних номерах «Подолянина» або на офіційному сайті «Бруківки» (brukivkafest.com).

За матеріалами прес-служби фестивалю.