П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Липня 2019

СВЯТКУВАЛИ З ВОГНИЩЕМ, ВІНКАМИ І КРАСУНЯМИ

Весело, завзято, з українським запалом і правічними традиціями на Кам’янеччині відзначили Івана Купала.
Гуляли, як завжди, в Оринині, на території розважального комплексу «Перевесло» (свято організовує родина Строяновських), а також в інших селах району.

Зокрема, відбулися купальські заходи в мальовничому се­-лі Голосків на березі річки Смот­рич – там у святкуванні взяли участь мешканці Гуменецької громади. Присутні мали змогу відвідати намети, в яких були представлені виставки майст­-рів з усіх сіл цієї ОТГ. Гостей свята частували смачною юшкою, кашею та різними смаколика­-ми. До пізнього вечора тривав концерт аматорських колективів художньої самодіяльності. Одночасно з концертною програмою відбувалися майстер-класи, спортивні змагання, ігри та молодіжна дискотека. Родзинкою був конкурс «Міс Купальська красуня – 2019», в якому взяли участь 14 чарівних красунь громади. Всі дівчата отримали титули. Вони були найвродливішими, найчарівнішими. А «Купальською красунею – 2019» стала конкурсантка із села Думанів. У конкурсі на «Найдовшу косу» перемогла дівчина із села Лисогірка. Головними ат­рибутами були Купало і Марена. Після заходу сонця свято про­довжилося пусканням купальських вінків на воду, купальсь­ким вогнищем і дискотекою.
Жванецька громада веселилася в селі Руда. Там для охочих місцеві артисти підготували цікаву розважальну програму. Всі мали змогу переглянути теат­ралізоване дійство за народними звичаями, концертну програму за участі артистів художньої самодіяльності закладів культури, учнів і викладачів Жванецької дитячої школи мистецтв, скуштувати смачні страви польової кухні, сфотографуватися біля чудової фотозони. Святкову програму завершили стрибками через багаття, пусканням вінків на воду.
Не відстає від традицій святкування Івана Купала і Слобідсько-Кульчієвецька ОТГ, а саме: у селі Яруга біля річки Баговичка у вихідні 6-7 липня просто неба з відтворенням купальських обрядів відбувалося величне дійство.