П'ятница, 29 Березня 2024 р.
30 Серпня 2019

ПОВЕРТАЄТЬСЯ «РЕСПУБЛІКА». ТА, ЩО ТИХІША

Республіка анонс


Хто скучив за осіннім опен-ейром у Старій фортеці? Для вас маємо гарну новину: 6-8 вересня в нашому місті знову відгудить «Respublica FEST». Щоправда, тихіше ніж зазвичай. Про це та інші особ­ливості цьогорічного фестивалю нам розповів його організатор Андрій Зоін.

– Андрію, як відомо, 2017 року в Кам’янці відбулася, за словами організаторів, остання «Республіка» в тому форматі, в якому вона проводилася сім років поспіль. Торік фестиваль переїхав до Хмельницького, але наразі знову проанонсовано три фестивальні дні в Кам’янці. За тиждень до цього «Республіка» відбудеться і в Хмельницькому. А чим відрізняються два фестивалі? Який із них тепер оригінал, а який – спін-оф?
– У звичному форматі (багато сцен, різнопланової музики, важкий рок, чимало людей) «Республіка» в Кам’янці-Подільському востаннє відбулася 2017 року, і це правда. 2018-го ми робили на Руській брамі фестиваль на двох сценах і без року. Таким він буде і 2019-го, але у Старій фортеці. Це буде затишний спокійний фестиваль із музикою, яка, на наш погляд, підходить місту та фортеці: Піанобой, «Без Обмежень», «Фіолет», «Запаска», «Жадан і Собаки» та інші гурти. У Хмельницькому буде більше рок­музики та репу, бо там більший майданчик, який дозволяє вмістити більше людей.
Щодо оригіналу, то світ креативних індустрій швидко змінюється, і фестивалі стають брендами, наприклад, відомий «Гоголь-фест», який усе життя був тільки в Києві, цього року відбудеться ще в 5 містах (Вінниця, Тернопіль, Ма­ріуполь, Івано-Франківськ, Дніпро).
І який із них є оригінальним? Вони всі! Але кожний підготовлений за програмою, що найкраще відповідає запиту певного міста.
Так само працюємо і ми. «Республік» поки дві, але, можливо, 2020-го ще зробимо фестиваль біля моря, у Херсонській області, тому що звідти є запит, і тому що це прикордонна зона, де важливо популяризувати українське мистецтво та українську ідентичність.
– Через анонс кам’янецької «Республіки» в соцмережах про те, що чекають на концертах останніх романтиків і фестивальних аскетів, можна припустити, що формат фестивалю видозмінився?
– Так, ми слідкуємо за світовими тенденціями і бачимо, що багато фестивалів переходять від гонитви за масовістю і тисячами відвідувачів до малих, але гарних форматів. Тому щось схоже ми спробуємо відтворити в Кам’янці. Буде багато світла, гірлянд, фотозон, аби людям було цікаво перебувати на такій локації.
– Скільки гуртів і виконавців чекати в Кам’янці, і хто буде хедлайнером кожного із трьох днів?
– Очікуємо не більше як 20. Щодо хедлайнерів: гурт «Без Обмежень» – у п’ят­ницю, «Жадан і Собаки» та «Фіолет» – у суботу, Pianoбой та Ivan Navi – в неділю.
– Скільки сцен працюватиме в Ка­м’янці?
– Буде одна велика сцена у Старій фор­теці та маленька з лаунжевою музикою для відпочинку в південному дворику.
– «Республіка» завжди супроводжувалася екологічними та суспільно важливими акціями. Цьогоріч це відмова від пластикових стаканів. Як можна отримати проанонсовані багаторазові стакани з логотипом фестивалю?
– Так, соціальна складова фестивалю для нас не менш важлива ніж музична. Цього року ми хочемо відмовитися від використання пластикових стаканів, запровадивши тару багаторазового використання. Придбати її можна на фудкортах, вартість – 25 грн. Але це депозит, бо після закінчення фестивалю людина зможе здати стакан і забрати 25 грн, або залишити його собі як сувенір. Крім того, зменшення потужності головної сцени та відмова від використання генераторів на фестивалі – це також заходи в рамках нашої екологічної програми цього року.