П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Вересня 2019

«РЕСПУБЛІКА». БУДУ З ТОБОЮ…

Від 6 вересня прихильники фестивалю «Республіка» буквально поселилися у Старій фортеці на три дні.

У день відкриття – п’ятницю – хедлайнером був український рокгурт «Беz обмежень». Гості «Республіки» шаленіли як від уже відомих, розкручених композицій, так і від свіжих пісень із нового альбому «Мільярди». Зі сцени лідер гурту і вокаліст Сергій Танчинець запросив усіх на концерти, що відбудуться на підтримку нового альбому, презентованого наприкінці серпня в Києві на Співочому полі. Гурт має намір охопити як обласні міста, так і маленькі містечка, а фінальними концертами туру стануть три стадіони: «Арена Львів», «Чорноморець» та НСК «Олімпійський». Тож є надія на ще одне побачення з артистами в Кам’янці-По­дільському.
«Беz обмежень»Година виступу швидко промчала. Пуб­ліка підспівувала романтичним хі­там «Зорі запалали», «Листопад», патріотичній «Моя країна» і драйвовій композиції «Буду з тобою»…
Другого дня фестивалю доволі похмурий на вигляд, але достатньо веселий зсередини київський гурт «Zwyntar» розважив глядачів сумішшю американського кантрі та українського фольку. І це все з нальотом готики. Гармонійна музика, дотепні тексти і діапазон музичних інструментів – від банджо до… пральної дошки «Monopolia». Фото Петра Ігнатьєва– захопили в полон навіть тих, хто досі не був знайомий із творчістю гурту.
Як переміститися з місця гладача «Рес­публіки» на її сцену, ми дізнавалися у розмові з Льошею Маркесом – фронтменом іншого гурту, який порадував своїм виступом у суботу, – «Monopolia» із Чернівців. Колектив створений лише 2015 ро­ку, проте шанувальників уже має.
«Жадан і собаки». Фото Петра Ігнатьєва– Як глядач, на «Республіці» був чотири рази, – розповідає соліст рокгурту. – Як відомо, на хороші фести завжди велика конкуренція, тому раді, що цього року організатори нас помітили – і ми виступили на цій сцені.
Щось у ній є таке, що відрізняє від аналогічних заходів. Вона може мати схожий з іншими фестами лайн-ап, і ті самі фестивальники на неї приїдуть, але має свою філософію, певне бунтарство. Неначе фортеця, в якій відбувається фестиваль, стає на захист твоєї внутрішньої свободи. Трохи патетично звучить, але це правда, я так відчуваю.
Pianoбой селфі з шанувальниками Шкода лише, що фесту мало уваги приділяє кам’янецька публіка. Хоча це загально­українська проблема. Гроші на клуб і кальян знайдуться, а от на те, аби послухати фірмових українських музикантів, – ні.
Дуже хочемо організувати сольний виступ у Кам’янці, особливо після такого теплого при­йому на «Республіці».
Його організаторам бажаю витримки, сили, натхнення й далі творити такий оригінальний за форматом фест. Бажаю вдячних відвідувачів, адже «Республіка» виховала ціле покоління фестивальників зі своїми цікавими звичаями, музичним смаком, крилатими фразочками і здоровим відчуттям свободи. Свободи самовираження насамперед. Кам’янцю дуже пощастило з таким фестивалем, і я як чернівчанин по-хорошому заздрю!
Ivan Navi селфі з шанувальникамиНа відміну від молодої «Monopolia», популярний український гурт «Фіолет», що наступним вийшов на сцену, має за плечима вже 10 років творчості, солідну армію прихильників і ювілейний альбом на виході. Завдяки своїм гармонійним пісням, музиканти просто прорвали тілесні кордони і поселилися в душах глядачів.
Правда, їх звідти витряс своїм енергійним запалом інтелектуальний Сергій Жадан і його гурт «Жадан і собаки», який завершував суботній вечір. На сцені «Республіки» він виступав і 2017 року. Обидва виступи були просто неперевершеними!
Заключний день фестивалю зібрав під сценою не тільки безшабашних фестивальників, яких цього дня вже було менше, а й чоловіків у костюмах і жінок у сукнях та на підборах. Усе тому, що у форматі неділі були передбачені попспівак Ivan Navi та Piаnoбой – сольний проєкт Дмитра Шурова, колишнього піаніста «Океану Ельзи».
Романтичний, мелодійний і няшний останній акорд «Республіки» підтвердив реалізацію планів організаторів – зробити його цьогоріч більш притаманним потребам кам’янчан. «Скажену» частинку фестивалю акуратно видалили і вже другий рік поспіль проводять у Хмельниць­кому. Для обивателів це виглядало, як доречне видалення апендикса, на думку ж інших – видалили серце. Проте й ті, й інші щиро сподіваються на незабутню зуст­річ наступного року.

P.S. Як повідомили в поліції та «екст­реній», цьогорічна «Республіка» була найспокійнішою з усіх попередніх. Жодного виклику про скоєні правопорушення не надходило. Правда, в ніч на 8 вересня молодий киянин, який приїхав на фестиваль, упав з урвища біля фортеці. Рятувальники знайшли потерпілого і транс­портували до карети «екстреної». У результаті падіння чоловік зазнав перелому лівого стегна й політравми.