Четвер, 25 Квітня 2024 р.
20 Вересня 2019

ВРАЖЕННЯ

ВЕЖА – ЯК ПОРТАЛ У ЧАСІ

Одними з найяскравіших моментів кінофестивалю «Бруківка» були світлові 3D-шоу, які проєктувалися на стіни Папсь­кої вежі Старої фортеці 13 вересня та на споруду МБК 15 вересня.

Ідея ознайомити місто із сучасним медіаартом виникла в орга­нізатора фестивалю Андрія Зай­ця ще навесні. У програмі фесту значилося лише одне схоже шоу – «Хроновояжер Леварій і прокля­та Аурінія». Та насправді їх було два: друге влаштували експромтом. Через це небагато хто із містян став свідком дивовижних трансформацій міського Будинку культури – а подивитися тут було на що. Автор обох, небачених поки що у місті, атракцій – талановитий VJ (віджей) Kidik (кам’янчанин Юрій Гурін). Він творить візуальну магію за допомогою програм Adobe CS, Cinema 4D та Blender.
Допомагали VJ Kidik’у створити яскраві об’ємні шоу, в яких літали дракони, народжувалися планети і герой подорожував у часі, графічний ілюстратор Олена Шкаврон, 3D-модельєр Влад Боровик (саме він змоделював хроноцепелін, котрий був заатакований драконом), звукооператор Денис Бойко, програміст Микола Волосевич. Озвучування закадрового голосу виконав відомий музикант і археолог Павло Нечитайло – не без допомоги дружини Яни Шпачинської.
Дещо наївну і пафосну історію про мандрівника у часі алхіміка Леварія створив режисер театру «Лінк» Валерій Свереда. Автор став і прототипом для головного героя. За сюжетом, Леварій потрапляє на планету Петрідава – нагадаємо, що місто з такою назвою на лівому березі Дністра розмістив на своїй карті Клавдій Птолемей. Століття тому побутувала версія, що Петрідавою може бути Кам’янець, та сучасні історики цю версію розбили на друзки – як дракон у 3D-шоу розбив дирижабль алхіміка. Гра акторів на сцені під баштою та яскраве фаєр-шоу доповнювали відеопроєкцію.
Сучасне відеомистецтво потребує відповідного обладнання. З Києва до Кам’янця необхідні проєктори привіз Дмитро Романець.
Три дні – точніше, три ночі, ад­-же працювала команда з 21.00 до 5-ї ранку – перед прем’єрою трива­ли репетиції та підготовка шоу в по­рожній фортеці. А вже на саму безкоштовну світлову виставу прийшло стільки народу, скільки у вечірній фортеці бачити ще не доводилося. Сотні, якщо не тисячі телефонів і три дрони знімали програму, яка перетворила Папську башту на магічний портал у часі.
Шкода, що шоу №2, яке команда Kidik’а вирішила провести під завершення «Бруківки» експромтом, не мало стільки ж глядачів. Оголошення в кам’янецькій спільноті у фейсбуці побачили не всі, ще менше дочекалися початку: замість 20.00 дійство почалося вже після 21.00 – через проблеми з електрикою на локації.
Юрій Гурін мріє організувати в нашому місті міжнародний світловий фестиваль – адже в нас чимало локацій, які чудово підійдуть для світлових проєкцій. Зрештою, їх можна демонструвати навіть на крутих схилах каньйону. Юрій повідомив, що вже ведуться переговори з міжнародними журі, яке очолить його колега з Австралії, а також переговори з офіційними постачальниками обладнання «Panasonic» в Україні, спонсорами, які виготовляють програмне забезпечення для створення таких шоу.


У суботу в МБК відбувся «косплей-батл» – тобто, битва косплеєрів. Усе одно не зрозуміло? Пояснимо.
Косплей – скорочення від англійської фрази costume play, костюмована гра.

ЖИВІ ГЕРОЇ МАНГА ТА ІГОР

Трансформери поспішають на шоу трансформерів, що відбулося перед МБК. Фото із сайту міськрадиПереможниця сольного дефілеКосплеєри намагаються максимально точно відтворити образ улюблених кіногероїв або персонажів ком­п’ютерних ігор чи аніме. Звучить по-дитячому, але в своє хобі дехто вкладає сотні годин праці та не одну тисячу гривень заощаджень. І якщо перші герої битви, які відтворювали знаменитий твіст героїв «Кримінального чтива» Квентіна Тарантіно, обійшлися лише перуками, то дів­чата, котрі виходили на сцену в образах Переможець битви косплеєрів Сергій Шмирко, який перевтілився у Dragonblade Talonперсонажів із всесвіту гри Diablo ІІІ (крилата Ауріель, Мисливиця на демонів, хрестоносець Джоанна) вражали увагою до костюмів. Такої ж уваги до фонограм, на жаль, не було – і косплеєрші виступали чомусь під російське озвучення.

Ірина ПУСТИННІКОВА.
Фото автора.