П'ятница, 29 Березня 2024 р.
27 Вересня 2019

ВРАЖАЛИ ТАНЦЕМ ЗАПАЛЬНУ ІСПАНІЮ

Недавно з Іспанії повернулися учасники народного ансамблю сучасного танцю «Апельсин» і зразкового ансамблю народного танцю «Горличка» Центру дитячої та юнацької творчості. Одразу ж після приїзду керівники обох колективів Алла Пащенко і Дмит­ро Назаренко провели пресконференцію, аби роз­повіс­ти про поїздку.

– Старші групи наших двох колективів об’єдналися заради участі у двох іспанських фестивалях: 28 Міжнародному фольклорному фестивалі-зустрічі в місті Сарагоса та 46 Міжнародному фольклорному фестивалі в місті Ронда, – розповідає керівник «Горлички» Дмитро Назаренко. – Майже три тижні – з кінця серпня і до середини вересня – наша делегація танцюристів, яким оркестрував колектив НВК №9 ім.А.Трояна, не лише представляла свої танцювальні вмін­ня, але й презентувала нашу культуру, країну і рідне місто. Із влас­ного досвіду роботи і десятків років дружби з Іспанією бачимо, що культура має можливість швидше долати бар’єри між державами, ніж дипломати. Нагадаємо, що в листопаді минулого року Ка­м’янець-Подільський відзначив 25-річчя успішної і такої різнопланової співпраці з Іспанією.
До поїздки танцюристи готувалися з початку травня і до середини серпня. Щоденні репетиції, нові постановки та виступи на теренах Кам’янеччини дали можливість хореографам Володимиру Сєдіну та Ірині Літинській створити спільну творчу програму. З нею артисти гідно себе зарекомендували, адже організатори «Місто Ронда» кам’я­нецький ансамбль визнали найкращим як на сцені, так і поза нею, а також наймолодшим і найсимпатичнішим серед усіх країн-учасниць фестивалів Іспанії в Сарагосі.
Кам’янчани гідно представляли Україну, зриваючи шалені оплески після «Гу­цульського», «Гопака» та «По­дільської польки».
– Приємно, коли всі учасники фесту в Сарагосі йшли парадом, наша делегація несла український стяг, і до нас підбігало дуже багато українців – наших заробітчан, дякували, що ми тут. Парад тривав понад 4 години, адже учасників запрошували станцювати щось із репертуару. Українці так усім сподобалися, що нас кликали до танцю 35 разів, – продовжує Алла Пащенко.
Учасники поїздки подякували за допомогу у вирішенні багатьох організаційних питань керівництву міської ради, а також батькам. Подорож із великою історичною місією закінчилася вдало, залишивши лише позитивні емоції, які надихатимуть на нові й нові проєкти.