П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
27 Вересня 2019

МІЖ МОСКВОЮ ТА ВАРШАВОЮ

Саме так – «Між Москвою та Варшавою» – називається монографія кандидата історичних наук Володимира Газіна, видана цього року. Суть 372-сторінкової книжки розкриває її підзаголовок: «Українське питання» у 1654-1667 роках». Науковим редактором видання став доктор історичних наук Валерій Степанков. Автор присвятив монографію дорогим своїм дітям Катерині й Тарасу та коханій дружині Ірині.

У книзі, з урахуванням новітніх досягнень вітчизняної історичної науки, на основі масиву залучених документів, здійснено узагальнений аналіз місця «українського питання» у боротьбі Речі Посполитої та Московського царства в 1654-1667 роках, з’ясовано вплив українського чинника на протистояння Москви та Варшави, роль «українського питання» в мирних переговорах між ними та проаналізовано процес розробки шляхів його розв’язання.
Монографія стане в пригоді як студентам, так і дослідникам проб­лем історії України модерної доби.
У висновках, що завершують книжку, Володимир Газін пише, що 1654-1667 роки – це період московсько-польської війни, коли Варшава й Москва зійшлися у боротьбі за першість у регіоні Східної Європи. В епіцентрі протистояння опинилися українські землі. Саме укладення Переяславсько-Московського договору 1654 року й спровокувало конфлікт, а розв’язання на свою користь «українського питання» було поставлене сторонами, що ворогували, в основу досягнення кінцевої мети протистояння.
«Українське питання» відігравало важливу роль у ході всієї боротьби, перетворивши козацьку Україну як на своєрідне «золоте яблуко», володіння яким забезпечувало домінування в регіоні, так і «камінь спотикання», який тривалий час не давав змоги Москві та Варшаві дійти порозуміння й укласти мирний договір, навіть в умовах шведської, з одного боку, та турецької загрози, з іншого. Водночас означилася тенденція поступового просування суперників до «компромісу» щодо України. Якщо в 1656-1658 роках (у ході віденських переговорів) сторони лише в неофіційних дискусіях вели мову про можливість домовитися стосовно українських земель, то вже з 1662 року офіційно була оприлюднена ідея поділу України по Дніпру.
Загалом боротьба між Річчю Посполитою та Московською державою навколо вирішення «українського питання» пройшла декілька етапів, які можна розмежувати саме за змістом постановки проблеми України, шляхів її розв’язання в планах сторін, що ворогували, та впливом українського чинника на перебіг московсько-польського протистояння й співвідношення сил між суперниками.