Субота, 20 Квітня 2024 р.
4 Жовтня 2019

КІДРУК ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ

Саме таким уявляли собі майбутнє режисери багатьох кінобестселерів минулого століття: береш до рук газету, журнал чи книгу, а там, окрім десятків рядків чорних літер, трапляються… ЖИВІ ФОТО! Так-так, ілюстрації рухаються, немов вмонтоване в папір відео.

Аби побачити такі інновації, не обов’язково їхати за кордон у надсучасні музеї чи лаборато­-рії, достатньо купити свіженьку книгу відомого українського письменника Макса Кідрука, який презентував своє ноу-хау і в Кам’янці-Подільському. 30 вересня він завітав до Галереї мистецтв, де розповів про сюжет роману «Доки світло не згасне назавжди», його ідею та її втілення, а також люб’язно поселфився й підписав примірники для охочих.
– Ця історія, безперечно, вигадана, проте, як і в інших моїх книгах, чимало з написаного грунтується на наукових фактах, – каже Макс. – Розібратися, як функціонує людський мозок, мені допомогла низка науково-популярних книг, але найбільше вразила праця нобелівського лауреата з медицини та фізіології Еріка Кендела «У по­шуках пам’яті», який вивчав феномен людської пам’яті протягом 50 років.
Попри те, що цей роман не медичний трилер, він містить чимало деталізованих описів та епізодів, пов’язаних із людською фізіологією і медициною. Уявіть лише, що людське немовля народжується з уже майже сформованим мозком – структурно мозок новонародженого на 80% відтворює мозок дорослої людини.
У своєму романі «Доки світло не згасне назавжди» автор втілив найзаповітнішу мрію багатьох його прихильників – додав ілюстрації з доповненою реальністю, які буквально оживають, коли наводиш на них свій смартфон. Через спеціальний мобільний додаток читач може дізнатися додаткову інформацію або побачити ту чи іншу локацію.
Хто добре знайомий із творчістю Макса, той знає його любов до «ліричних відступів», які іноді плутають або відволікають від основної лінії сюжету. Проте цього разу всі свої найдетальніші описи, розгалуження, спогади та перегукування з іншими творами Кідрук подав у вигляді цікавих ілюстрацій-узорів. Саме їх і можна розшифрувати в згаданому додатку: наводиш камеру на малюнок – і з’являється чи то уривок тексту, чи то карта тощо.
– Це перший мій роман із допов­неною реальністю, та й взагалі це вперше в Україні (серед дорослих книжок), – додає автор. – Мобільний додаток, який, до речі, розробила луцька компанія «Ідейл», дозволяє створити інтерактивну обкладинку та побудувати сюжет деревоподібно, а не лінійно. Додаток допрацьовується, і скоро можна буде поспілкуватися з персонажами книги, запитати про те, що цікавить або турбує. Та, попри це, сюжет роману абсолютно самодостатній, тож можна просто читати книгу, нічого не завантажуючи.
Щодо самого роману, то з перших секунд знайомства книга заворожує таємничістю і вже звичним для Кідрука натяком на відсутність «хеппіенду». Адже на екрані телефону позаду милої дівчинки, що зображена на обложці, з’являється жахливе чудовисько.
На завершення презентації Кідрук розповідає про плани на майбутнє і неабияк інтригує:
– Щойно завершу турне із презентаціями «Доки світло…», то рік нічого не видаватиму і не презентуватиму. Ні, не беру перерву, просто працюватиму над серією історичних романів про майбутнє «Нові темні віки».
ДОВІДКА: Макс Кідрук – укра­їнський письменник, мандрів­-ник і популяризатор науки. Автор книжок «Не озирайся і мовчи», «Жорстоке небо», «Твердиня», збірки оповідань «Заради майбутнього» та фантастичної дилогії «Бот». Два з трьох його останніх романів – «Зазирни у мої сни» і «Де немає Бога» – входили до короткого списку премії «Книга року ВВС». Твори перекладено польською, російською, німецькою та чеською мовами.

Ольга БАНАХ.