Четвер, 25 Квітня 2024 р.
1 Листопада 2019

«…ЙШЛА ДО НЬОГО, НАЧЕ МІСЯЧНА ЦАРІВНА»

Уперше на 45-му ювілейно­му міжнародному фестивалі печворку, що розпочався у Х’юстоні (США) 25 жовтня і триватиме до 3 листопада, експонуються ро­боти представників Асоціації майстрів клаптикового шиття України.

Аж два шедеври на фестивалі презентувала й відома на весь світ кам’янчанка Наталія ЛАШКО, яка не лише здивувала публіку найдріб­нішими деталями і глибоким змістом картин, а й перемогла з-поміж понад тисячі учасників. Майстриня отримала найвищу нагороду в номінації «Інноваційні клаптеві техніки» за квілт «…Йшла до нього, наче місячна царівна» з призовим фондом 5 тисяч доларів.
Як переможець, вона отримала можливість експонуватися у провідних музеях декоративно-прикладного мистецтва США та представляти роботи на профільних фестивалях і виставках протягом 2020 року.
– Ми пишаємося тим, що маємо можливість показати Україну й українську культуру світові, – зазначила Наталія Семенівна в телефоннній розмові, адже досі перебуває на фестивалі у США.
Жінка – одна з небагатьох людей на планеті, які володіють технікою вишивки соломою. Цю техніку вона застосовує в клаптиковому шитті для створення унікальних портретних картин і клаптикових композицій.
Фестиваль у Х’юстоні – подія світового масштабу, під час якої експонуються понад тисяча робіт декоративно-прикладного мистецтва майстрів із сорока країн і США.
Сюди щороку приїжджають більше як 100 тисяч відвідувачів з усього світу.

Ольга ГОЛУБ.