П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
15 Листопада 2019

ПОЛЬЩА НЕ ЗГИНЕ, ПОКИ ЖИВЕ УКРАЇНА

11 листопада в міському Будинку культури відбувся урочистий концерт до Дня Незалежності Польщі та 30-річного ювілею Польського освітньо-культурного товариства ім.Й.Ролле в Кам’янці-Подільському, яке ви­никло 14 листопада 1989 р. Нині його очолює Станіслав Нагорняк.

Окрім місцевої польської громади та католицького духовенства з цієї нагоди до міста прибув Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Даміан Ціарцінський, голова Союзу поляків в Україні Антоній Стефанович, а також Кристина Ростоцька, голова Товариства «Polonia – Kresy» з Ополе, яке є багаторічним партнером товариства ім.Й.Ролле. Місцеву владу представляли секретар міської ради Дмитро Васильянов і керівники департаменту культури, також був присутній ректор ПДАТУ Володимир Іванишин.
У своєму слові консул зазначив, що Польща послідовно і безкомпроміс­но підтримує цілісність та суверенітет Української держави, адже поляки, як ніхто інший, розуміють боротьбу україн­ців за незалежність і право жити у своїй державі, бо вони також мали досвід втрати власного суверенітету. Адже, як свідчить історія, самостійна та процвітаюча Україна є також гарантією незалежності сусідньої Польщі. І не лише на словах, але й на ділі польський уряд готовий відстоювати це, зокрема і в нашому місті вже декілька років проводяться спільні навчання та співпраця між польськими й українськими війсь­ковослужбовцями.
Після офіційного привітання відбу­лася розважальна музична та театральна частина з виступів місцевих, зокрема і польських колективів: хору Кафед­рального костелу «Sursum Corda» (який на чолі зі Станіславом Нагорняком буде невдовзі також святкувати своє 40-ліття), дитячого музично-танцювального колективу «Kwiat na Kamieniu» та танцювального колективу «Апельсин».
Польська спільнота давно вже є не­від’ємною частиною культурного ДНК Кам’янця-Подільського, без якої неможливо уявити минуле та сучасність нашого міста. І, попри історичні рани та непорозуміння, українці та поляки
нині є братніми народами, які не лише воювали між собою, але й спільно проливали кров за «вашу та нашу свободу». І саме цю пам’ять варто передавати наступним поколінням, щоб вона стала запорукою мирного й сусідського співжиття наших народів.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ.