П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
22 Листопада 2019

НЕЗРУЧНО БУЛО В ДАВНИНУ…

Ви знаєте, що існує Всесвітній день туалету, який відзначається із 19 листопада 2002 року та присвячений проблемам санітарної системи очищення стічних вод? Якщо проблема залишається й досі, то уявіть, що було в давнину?

Середньовічний туалет у Старій фортеціУ Старому замку на третьому ярусі вежі Лянцкоронської донині зберігся середньовічний туалет, збудований, найімовірніше, після 1540-х рр., коли замурували проїзну браму на першому ярусі башти. Його функціональні елементи витесані з білого каменю, включно із сидінням, лотком для виведення нечистот і вентиля­ційним віконцем.
У більшості середньовічних замків вбиралень не було. Тільки заможні власники мали спеціальні приміщення, які, зокрема, в Англії називалися гардеробами. Вони зображені на чималій кількості давніх гравюр у формі невеликої прибудови в стіні замку. Завдяки
тому, що туалет помітно виступав зі стіни, нечистоти викидалися за мур замку, не торкаючись кам’яної (цегляної) кладки.
Лише у невеликій частині замків існували туалети зі зливом. Так, у замку Ельц туалет розташовувався в круглій бічній вежі. Під час дощів нагорі вежі накопичувалася вода, потім відкривалася заслінка – й нечистоти змивалися. Однак у посушливий період цей механізм не функціонував.

За матеріалами Кам’янець-Подільського
державного історичного музею-заповідника.