Четвер, 28 Березня 2024 р.
29 Листопада 2019

ЧАСТУВАННЯ, СВИНЯЧІ ЗМАГАННЯ І КАМ’ЯНЕЦЬКІ ГУЛЯННЯ

Уже традиційно туристична Мекка в грудні перетворюється на справжню новорічну казку для кам’янчан і гостей міста. Прикрашені вогниками і ліхтариками вулиці, ошатна ялинка, колядки й пісні в парку Героїв Євромайдану, танці та флешмоби біля Ратуші, концерти і вистави в Будинку культури, майстер-класи у галереях та освітніх закладах…

Цьогоріч новорічно-різдвяна програма «Від Миколая до Йордана» задовольнить будь-який смак і по-справжньому здивує навіть найвимогливіших любителів розваг.
Щоб більше розповісти про заплановане, 26 листопада в пресцентрі міської ради організатори дійств провели брифінг для ЗМІ, передавши частинку новорічної атмосфери, яка пануватиме в місті. Колектив «Петридава» заспівав народних пісень, а майстриня народної вишивки, українозна­виця Божена ФІЛАТОВА пригостила справжніми українсь­кими варениками.
Заступник міського голови Вадим САВЧУК і директорка де­партаменту гуманітарної політики Альона КУЗЕМА про­анон­сували початок забав, що відбудеться вже 13 грудня – під час відкриття на площі біля Ратуші Різдвяного ярмарку й театралізованого дійства «Андріївські вечорниці на Поділлі».
– Такий ярмарок у нашому міс­-ті проводиться вперше, – роз­повідають одні з організаторів Леся БЕНДЕРА та Катерина КЛЬОЦ. – До його створення долучилися підприємці, які тут працюють, заручившись підтримкою міської ради. Формат заходу, який триватиме майже півтора міся­ця, – ярмаркування, народні гуляння та різні забави. Наші гості щодня матимуть якесь цікаве дійство, куштуватимуть страви з присмаком історії (крученики, вареники, кутя різних видів, квашенина, подільські пляцки), проводитимуть вечори колядок, питимуть ароматний глінтвейн на соломі та багато інших розваг.
– Біля ярмарку буде встановлена шопка (різдвяний вертеп. – Прим. авт.), а також спеціальний пункт обігріву, де гості свята зможуть за потреби зігрітися, і де один раз на тиждень частуватимуть людей, які того потребують, – додав Вадим Савчук.
Визначною подією Різдвя­ного ярмарку стане Міжнародний етнофестиваль «Коляда де? До Кам’янця іде!», заснов­ницею якого є Божена Філатова, а співорганізатором – міська рада.
– 21 грудня Кам’янець зустрічатиме Коляду так, як це колись робили наші предки, – каже пані Божена. – Гості фестивалю матимуть змогу відвідати ремісничий ярмарок, почастуватися стравами подільської кухні, стати слухачами відомого на всю Україну фольк­лорного гурту «Рожаниця» та академічного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина». На діток чекає контактний мінізоопарк, народні ігри й танці. Головною подією свята стане виготовлення три­метрового Дідуха, якого прикрашатимуть пряниками, горіхами та стрічками. Ще одне забавне дійство – поросячі перегони. Такого Кам’янець ще не бачив!
Слідкуйте за програмою заходів у газеті «Подолянин» та приєднуйтеся до святкувань!

Ольга БАНАХ.