Субота, 20 Квітня 2024 р.
29 Листопада 2019

«ЗА НИМ ГІРКО ПЛАЧЕ ОПЕРНИЙ ТЕАТР»

Саме з таким коментарем від журі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу українського солоспіву імені Владислава Заремби свою перемогу здобув 18-річний кам’янецький співак Олег Прокопишен, який мешкає в с.Думанів. 20-21 листопада у Хмельницькому хлопець завоював гран-прі та новенький плазмовий телевізор марки «Elenberg» – головний приз конкурсу.

– Виконували чотири твори: класичну арію – речитатив Ксеркса з опери «Ксеркс» Георга Фрідріха Генделя (XVIII-XIX ст.); старовинну арію «Come Raggio Di Sol» з опери «La Costanza in Amor Vince L’inganno» Антоніо Кальдара (XVI-XVII ст.); українську пісню «Ой чого ти, дубе» Кирила Стеценка; аріозо Мізгиря з опери «Снігуронька» Миколи Римського-Корсакова, – розповідає викладачка Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтв Лариса МЕЧАК, яка підготувала учня до конкурсу. – Попри те, що Олег здебільшого займа­-ється естрадним співом, він має неабиякий хист до академічного, хоча останній значно важчий у ви­конанні. До речі, журі, до складу якого ввійшли професори консерва­торій, відзначили, що за Олегом гірко плаче оперний театр.
За період творчої діяльності Олег встиг здобути чимало пе­ремог і нагород. Так, 2012 року він узяв участь у телепроєкті «Крок до зірок», де виконував пісню «Маленький козак» Михайла Назарця. Золоту і бронзову нагороди хлопець отримав у столиці на Міжнародному дитячому та юнаць­кому фестивалі-конкурсі «Духовні джерела». А на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі дитячого та юнацького мистецтва «Пісенні медобори» в Гусятині здобув І місце сольно і гран-прі у складі чоловічого квартету.
– Співати почав ще у дитсадку. Пам’ятаю, як у рідному Думанові вперше вийшов на сцену із піснею «Мамо, моя мамо» Миколи Гнатю­ка, – ділиться Олег Прокопишен. – У моїй великій родині (бо маю ще двох братів і сестру) всі люблять музику. Тому, щойно пішов у перший клас, батьки віддали мене до районної музичної школи, де я спочатку займався грою на фортепіано та бая­ні, а згодом – ще й вокалом. Моїм пер­шим наставником був Олег Швець. Згодом вступив до Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтв, де познайомився з моєю теперішньою вокальною менторкою Ларисою Михайлівною. Під час підготовки до конкурсів часто трапляються труднощі з мовою, адже доводиться співати німецькою, англійською, а цього разу – навіть італійською. Аби гідно виступати, потрібно підлаштовуватися і постійно вдосконалюватися. У коледжі не вистачає уроків зі сценічної майстерності й хореографії. Особливо мрію відвідувати уроки з оперного співу, адже планую вступити до консерваторії та пов’язати життя з оперою.

Ольга БАНАХ.