Четвер, 28 Березня 2024 р.
29 Листопада 2019

40 РОКІВ – ЯК ОДИН ДЕНЬ

23 листопада в Соборі св. апостолів Петра і Павла відзначали сорокалітній ювілей кафедрального хору «Sursum Corda» («Вгору Серця»), який розпочав свою діяльність ще за нелегких часів релігійних переслідувань комуністичної епохи.

У листопаді 1979 року молодий органіст із міста Бара Станіслав Нагорняк зібрав навколо себе групу вірних католиків у єдиній на той час у місті діючій католицькій каплиці Пресвятого Серця на Нігинському шосе, які мали б своїм співом оздоблювати богослужіння. Після повернення церкві катедри 1990 року хор перебрався сюди і отримав статус кафедрального. За свою історію «Sur­sum Corda» був удостоєний багатьох міжнародних нагород і відзнак, а також виступав у багатьох польських містах. Досі триває багаторічна співпраця з такими колективами, як «Szumiacy Jesien» із Вроцлава, «Rapsodia» з Лесня чи хори з Перемишля і Холма.
Із нагоди ювілею хор був відзначений почесною відзнакою міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «Заслужені для польської культури», яку вручив Генеральний консул Польщі у Вінниці Даміан Ціарцінський. Незмінному голові хору та органісту головного храму дієцезії Станіславові Нагорняку за його 50-літнє служіння на славу Бога і для добра людей та церкви було вручено іменну грамоту від єпископа Леона Дубравського.
Після урочистої меси єпископ і консул запалили лампадки у пам’ять жертв Голодоморів та помолилися за спокій їхніх душ. Після цього відбувся концерт сакральної музики, яку виконали юві­ляри.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ.