П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Листопада 2019

УВІЙШЛИ У БЕЗСМЕРТЯ…

Цього року у Хмельницькому накладом 200 примірників побачила світ великоформатна 96-сторінкова книжка Станіслави Старостіної «Увійшли у безсмертя…». Це друга частина. Перша 180-сторінкова – з підзаголовком «Книга пам’яті Героїв Небесної Сотні і воїнів Антитерористичної Операції Хмельниччини» – вийшла три роки тому. Нинішня частина має деяку відмінність, із поправкою на час. Це книга пам’яті Героїв Антитерористичної Операції та Операції Об’єднаних Сил із Хмельниччини.

Дещо про авторку. Станіслава Людвигівна – член Національної спілки журналістів з 1980 року, лауреат Хмельницької обласної премії Дмитра Прилюка 2017 року за найкращу публіцистичну роботу в галузі журналістики. Вона, крім двох уже згаданих частин, видала книжки «Сумні та радісні дороги» (2012), «Пам’ять серця» (2014), «Ти – Герой Украї­ни» (2018). У жовтні 2004 року Станіславі Людвигівні, завідувачці відділу творчо-виробничого об’єднання «Радіоефір» Хмельницької обласної державної телерадіокомпанії «Поділля-центр», надано звання «Заслужений журналіст України» – за значний особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток України, вагомі досягнення у професійній діяльності, багаторічну сумлінну працю.
Другу частину, як і першу, розбито на розділи, відповідно до районів. Є тут розділ «Герої АТО та ООС Кам’янеччини». У ньому представлено шість нарисів: про Едуарда Геннадійовича Слободяна із села Гринчука, що загинув у вересні 2014 року в боях під Луганськом, полковника Олександра Миколайовича Парового, який був заступником командира 48-ї інженерної Кам’янець-Подільської бригади
і передчасно пішов у вічність на 42-му році життя, старшого солдата Богдана Володимировича Блінчука із цієї ж бригади, що загинув 28 липня 2018 року, 20-річного старшого солдата Ростислава Ру­слановича Доброшинського з позивним «Добрий», уродженця Кам’янця-Подільського, який загинув 1 серпня 2017 року, Олександра Юрійовича Горного з Довжка, з яким кам’янчани попрощалися саме у День Збройних сил України, 6 грудня 2017 року, сапера Євгена Вікторовича Сарнавського, ще одного уродженця Кам’янця-
Подільського, який помер від ран у шпиталі 15 червня 2017 року та посмертно став майором. Крім того, у цьому розділі вміщено два вірші: Сергія Братчука «Прощайте, «Блакитні берети» та Вадима Крищенка «Слово убитого солдата».
Наприкінці анотації сказано: «Герої не вмирають. Їхній подвиг вічно житиме у нашій пам’яті та серцях, вони увійшли у безсмертя».