П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
6 Грудня 2019

«ЩЕДРИК» ПРОТИ «РУССКОГО МИРА»

22 листопада в Кам’янці-Подільсько­му з участю авторки було презентовано великоформатну, щедро ілюстровану 312-сторінкову книгу журналістки, дослідниці та менеджерки культурних проєктів із Києва Тіни Пересунько «Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щед­рик» проти «русского мира». Місія Капели Олександра Кошиця (1919-1924)». Видання побачило світ в Києві у видавничому домі «АртЕк» накладом три тисячі примірників. Як відомо, Капела та Кошиць вирушили у світове турне з Кам’янця на Поділлі 24 березня 1919 року.

Зміст книги чудово розкриває велика анотація, а саме видання відповідає на запитання: «Як всесвітньо відомий «Щедрик» Миколи Леонтовича потрапив за кордон? Хто спродюсував мистецьку інтервенцію «української весни»? Чому Україна не сьогодні розпочала культурно-інформаційну протидію російській пропаганді в світі і чи не була вона успішнішою 100 років тому?».

У виданні вперше оприлюднено унікальну хроніку тріумфального турне Капели під орудою диригента Олександра Кошиця у країнах Західної Європи, Північної та Південної Америки у 1919-1924 роках. Гастролі Капели як представницької державної інституції Української Народної Республіки ініційовані Головою Директорії і Головним Отаманом військ УНР Симоном Петлюрою для протидії російській пропаганді та промоції української незалежності в Європі. Саме завдяки цим гастролям світ уперше почув «Щедрика» Миколи Леонтовича, а українська культура і державний престиж Украї­ни здобули позитивний резонанс у 17 країнах світу.
Тіною Пересунько зібрано та оприлюднено кількасот унікальних рецензій європейської та американської преси, листи видатних політичних і культурних діячів світу з відгуками про Україну і українську культуру. Подаються фрагменти подорожніх щоденників учасників турне, листування Петлюри й Кошиця, урядові документи культурної політики УНР. Усього опубліковано понад 500 архівних документів, що демонструють тяглість державних традицій України в галузі культурної дипломатії і спроможність української культури на світовий резонанс.
Книга є результатом кількарічної дослідницької роботи авторки у фондах Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України. Проєкт приурочено до відзначення 2019 року 140-річчя з дня народження Симона Петлюри, 100-річчя європейської прем’єри «Щедрика» і 100-річчя культурної дипломатії України та спрямовано на промоцію іміджевої спадщини Української Народної Республіки в галузі культурної дипломатії.