Четвер, 28 Березня 2024 р.
13 Грудня 2019

ТИ – ГЕРОЙ УКРАЇНИ

21 листопада з нагоди шостої річниці Революції Гідності в пресцентрі міської ради перед сім’ями загиблих Героїв, представниками міської влади, військовими, журналістами було презентовано кілька патріотичних видань про бійців Хмельниччини. Це «Увійшли в безсмертя» (про другу частину цієї книжки ми розповіли 29 листопада) та «Ти – Герой України».

Працювала над усіма книгами заслужений журналіст України, член Національної спілки журналістів України Станіслава Старостіна. На презентації голова громадської організації сімей загиблих і поранених в АТО Наталія Якубовська сказала: «Ми вдячні, що про наших хлопців пам’ятають. Хочеться, аби й про ці збірки дізналося якнайбільше кам’янчан».
132-сторінкова книжка «Ти – Герой України» з’явилася на світ 2018 року в київському видавництві «ПАБЛІШ ПРО» й розповідає про справж­ніх лицарів української армії. Зокрема, також про п’ятеро бійців із Ка­м’янеччини: загиблих, поранених Героїв і тих, хто й далі бореться за вільну й незалежну державу. Наклад видання – 500 примірників.
Є тут нарис «Мені є кого захищати…» про Павла Білоуса з Кам’янця-Подільського – багатодітного батька, в якого зростають аж шестеро дітей. Станіслава Старостіна пише: «Берегла доля Павла, та все ж не минула лиха година. Того дня восьмеро бійців потрапили під міну, двоє загинули, ще двоє отримали серйозні поранення, серед них і Павло Білоус».
У нарисі «Подільські Герої «кіборги» – захисники Донецького аеро­порту» авторка розповідає: «До літопису героїчної та бойової слави золотими літерами навіки вписано імена мужніх захисників Донецької фортеці з міста Кам’янця-Подільського – Руслана Коношенка та Валерія Лізвінського». 23 травня 2015 року указом Президента України за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі посмертно нагороджено старшого солдата Руслана Коношенка орденом «За мужність» третього ступеня, а капітана Валерія Лізвінського – орденом Богдана Хмельницького третього ступеня.
«І славний, і легендарний лицар України – Олексій Шинальсь­кий» – так називається розповідь про сапера з Кам’янця-Подільського. Станіслава Старостіна пише: «Він рідко коли буває вдома, бо знаходиться в епіцентрі війни на Донбасі. Про нього розповідають центральні військові видання, знімають фільми, а про його виняткову мужність, сміливість та відважність як сапера з позивним «Француз» ходять легенди».
Василеві Джаламазі із Залісся ампутували ногу, осколками уражено все тіло, але мати Тетяна Володимирівна щаслива, що її син живий і до неї усміхається.