П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Грудня 2019

МІЖНАРОДНИЙ АКОРД

Позитивні тенденції зближення України з Європою позначи­лися активізацією діяльності кафедри музичного мистецт­ва національного університету ім.І.Огієнка.

Угода з Академією музики імені Фелікса Нововейського в Бидгощі (Польща) з Кам’янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка не залишилася декларацією намірів, а наповнюється новими змістовними науковими проєктами.
Наприкінці листопада в академії відбулася Міжнародна конференція «Минуле і сучасне в музичному творі», в якій взяла участь кандидат мис­тецтвознавства, старший викладач кафедри музичного мистецтва Альо­на Боршуляк.
Географія учасників конференції вражає: Австрія, Угорщина, Словаччина, США, Латвія, Польща, Франція, Україна.
Під час зустрічі науковці-мистецт­вознавці висвітлювали питання сучасного стану та проблеми культурно-мистецького проєктування в ХХІ столітті; національні компоненти в глобалізованому мистецькому просторі, зокрема в творах сучасних композиторів, які не втрачають національного коріння; мистецтво історії інтерперсонального діалогу культур та їх взаємовпливу; антропологічних підходів до музичного твору в добу постмодернізму і музичного твору в діалозі з традицією та модернізмом.
У власній доповіді Альона Миро­славівна представила жанр думки як своєрідне відображення «картини світу» епохи романтизму в українській та польській музиці. Аргументувала, що в умовах культурного діалогу між Україною та Польщею жанру думки належить функція цент­ру взаємодії, котрий акумулював семантичні надбання культурного ареалу двох країн.

Іван МАРИНІН,
кандидат педнаук, доцент кафедри музичного мистецтва.