Субота, 20 Квітня 2024 р.
7 Лютого 2020

«КАМ’ЯНЕЦЬ DIGITAL». ДО ТУРСЕЗОНУ ГОТОВІ!

Чого чекати від турсезону-2020, і які ж заходи приваб­лять туристів до Кам’янця? Ці та інші питання 31 січня обговорили в міськраді представники координаційної ради з питань туристично-екскурсійної діяльності.

До її складу входять не лише представники міської ради, директори музею та НІАЗу «Кам’я­нець», але й приватні підприємці, що працюють у сфері туризму.
– Цьогоріч відсоткова ставка туристичного збору в Кам’янці-Поділь­сь­кому не піднімається – вона досі становить 0,4% (для однієї особи за одну добу перебування), – запевняє голова координаційної ради, заступник міського голови Вадим САВЧУК. – Однак у грошовому еквіваленті сума стане трохи вищою через збільшення мінімальної заробітної плати і становитиме 18,89 грн.
За словами Вадима Анатолійовича, сума туристичного збору, яка надійшла до міського бюджету, для порівняння, 2018 року становила 264 тис. грн, а за неповний 2019 рік – понад 900 тис. Цей показник знач­но покращився завдяки спільній роботі в напрямку дотримання законодавства. Сьогодні місто має більше як 80 закладів розміщення туристів, які офіційно зареєструвалися та сплачують турзбір.
– Офіційне відкриття туристичного сезону припадає на травневі свята: 30 квітня – 2 травня, – каже директор департаменту гуманітарної політики Петро ГАВРИЛЮК. – Обрано й концепцію, якої будемо дотримуватися впродовж року, – це «Ка­м’я­нець DIGITAL». Уже є певні напрацювання та ідеї у цьому напрямку, також плануємо встановлення рекорду.
Щодо суті концепції, то її організатори турсезону поки не розкрили.
Традиційно 2020 року Кам’я­нець візьме участь у міжнародних виставках. Наразі місто отримало вже 5 офіційних запрошень. Найближчий захід – Міжнародна туристична виставка UITT, що відбудеться 25-27 березня в Києві.
– Приєднатися до участі у виставці та до наповнення стенду, який презентуватиме наше місто, запрошують усіх охочих й, зокрема, організаторів фестивалів, що прославляють Кам’я­нець, – каже завідувачка відділу туризму міськради Олеся ЛУКАШОВА.
А щодо туристичного календаря, то цьогоріч місто прийматиме гостей на близько 70-ти заходах. Як і завжди, їх поділили на мистецькі й фестивальні. Очікуємо 2020-го не лише на масштабні, вже відомі фестивалі, а й на появу нових.
Додамо, що торік було організовано 61 захід за фінансової підтримки з міського бюджету. Загальна сума, витрачена на їх підготовку при співфінансуванні з організаторами, – понад 1 млн грн.

За матеріалами пресслужби міської ради.