Субота, 27 Квітня 2024 р.
21 Лютого 2020

ЩЕ ОДНА ЗАГАДКА ЛАУРИ?

Фото Лаури«Беатріче»Трохи більше як рік тому «Подолянин» уже писав про таємниці життя та смерті Лаури Пшездецької, котру і містяни, і гості Кам’янця знають завдяки витонченому мармуровому надгробку авторства Віктора Бродзького, що експонується в кап­лиці Радників Петропавлівського кафедрального костелу.

В матеріалі було й зображен­ня мармурового бюста 16-річної Лаури, виконаного близько 1868 р. талановитим ірландським скульп­тором Альбертом Брюс-Джоєм. Бюст має алегоричну назву «Сонячне сяйво» та зберігається в запасниках одного з головних музеїв світу – Вікторії та Альберта в Лондоні, Велика Британія.
Олег Колега, дослідник історії родини Пшездецьких і Чорного Острова біля Хмельницького, де був маєток роду, розповів, що Брюс-Джойс ліпив Лауру неодноразово. Каталог музею Вікторії та Альберта демонструє ще один мармуровий дівочий бюст, вико­наний Альбертом гіпотетично за рік до «Сонячного сяйва». Дівчина на ньому має на голові вуаль, скріп­лену прикрасою-зіркою. Це «Сонячне сяйво»дозволило мистецтвознавцям вважа­ти, що автор втілив образ Беатріче, містичного нерозділеного кохання Данте Аліг’єрі. Завдяки дантівській «Божественній комедії», образ Беатріче на декілька століть став символом недосяжної мрії. Мармурова «Беатріче» – одна з най­більш ранніх робіт скульптора, виконана гіпотетично у 1866-1867 рр., коли її автору було лише 24 роки.
У каталозі його творчого доробку знаходимо також медальйон «Графиня Лаура Пшездецька» (1870).
І ця робота, і «Беатріче» з «Сонячним сяйвом» виставлялися 1872 р. на Виставці мистецтв, промисловості та мануфактур у Дубліні. Портрет­-на схожість «Сонячного сяйва» та «Беатріче» дозволяє припустити, що перед нами ще одне прижиттєве зображення Лаури Пшездецької.
Але це не єдина знахідка останнього часу. Ар­хіви багатьох країн сві­ту нині активно оцифровують свої фонди. Так, у фондах наукової бібліотеки польської Академії мистецтв у Кракові було знайдено фотографію із французького міста Ніцца, на котрій гіпотетично теж зображена юна графиня, ще майже дитина, підліток. Точна дата світлини невідома, але родина Пшездецьких у Ніцці бувала часто.
Від таких знахідок завжди виникає відчуття, неначе далека історія стала ближчою і зрозумілішою.

Ірина ПУСТИННІКОВА.