П'ятница, 29 Березня 2024 р.
28 Лютого 2020

ПЕРЕМОГИ КУЛЬТУРНОЇ ДИПЛОМАТІЇ

Раді повідомити, що книга Тіни Пересунько «Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского мира». Місія капели Олександра Кошиця (1919-1924)» стала переможницею ХХІ Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» в номінації «Минувшина». Урочиста церемонія нагородження відбулася в Києві 21 лютого.

Важливим є те, що кам’янецькому періоду капели в книзі присвячено цілих 10 сторінок із десятками документів і спогадів.
У рамках просвітницької кампанії, яку здійснило міське об’єднання товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка торік, у Кам’янці восени 2019 р. вже було презентовано цю великоформат­ну, щедро ілюстровану 312-сторінкову книгу за участі авторки – журналістки, дослідниці та менеджерки культурних проєктів із Києва Тіни Пересунько.
Завдяки цій книзі, а також книзі Дмит­ра Бабюка «Кам’янець – соборна столиця України», низці зустрічей голови місь­кого товариства «Просвіта» В’яче­слава Полятинчука в навчальних закладах міс­та, циклу статей Олега Будзея в газеті «Подолянин», кам’янчани відкрили, що наше місто зіграло важливу і, мож­на сказати, вирішальну роль у формуванні та підготовці капели до виїзду в світове турне, щоб за допомогою пісні показати світу, що Україна не Росія, що українці мають свою культуру і українці – окрема нація. Як результат – сотні концертів у 17 країнах, тисячі публікацій, світовий тріумф «Щедрика»…
До речі, співпраця з Тіною Пересунько продовжиться і цього року: вона є спів­організаторкою нашого першого фести­валю хорового мистецтва ім.Олек­сандра Кошиця, який заплановано провести в Кам’янці-Подільському у вересні 2020 р. Відбудеться і ще одна презентація.
– Рада буду зустрічі з кам’янчанами на великій презентації книги 24 березня, – каже авторка. – Сподіваюся гарно відзначити 101-шу річницю з нагоди від’їзду капели у світове турне акцією на залізничному вокзалі, звідки вона повезла «Щедрик» до світового тріумфу.

Анатолій ПАЛАДІЙЧУК, заступник голови Кам’янець-Подільського об’єднання
товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка.