П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Березня 2020

ПРОРОК, НАРОДЖЕНИЙ УКРАЇНОЮ

У ці березневі дні Україна і весь світ вшановують видатного українського поета, художника, громадського діяча, перекладача, автора «Кобзаря», співробітника Київ­ської археологічної комісії, академіка гравірування (1860) Тараса Шевченка.

Із метою вшанування пам’яті письменника і популяризації його творчої спадщини, в бібліотеках міста проведено низку заходів.
Зокрема, з нагоди дня народження видатного українського поета, геніального художника, мислителя, пророка національного відродження, у Центральній бібліотеці імені Кос­тя Солухи оформлено виставку-вшанування «Громадянин світу і пророк України».
Задля вшанування пам’яті цієї насправді сакральної постаті для всіх минулих, сучасних і прийдешніх поколінь українців у бібліотеці-філії №7 розгорнуто ВООК-вояж «Пророк, народжений Україною». Із цією ж метою в бібліотеці-філії №3 користувачам презентовано виставку-експозицію «Поет духовної свободи», в бібліотеці-філії №5 розгорнуто виставку-портрет «Тарас Шевченко – поет, мислитель, художник», а для молодших користувачів бібліотеки-філії №7 створено книжкову виставку «Лунає струна Кобзаревого слова».
Для експозицій підібрано літературу, що розкриває творчий і життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя та борця за волю України.
Напередодні Шевченківських днів бібліотека-філія №8 провела в НВК №14 вшанування фаворит-книги «Починаймо рідне слово зі сторінки «Кобзаря»!». Цю безсмертну книгу читали ще сучасники великого «Кобзаря», потім їхні діти, внуки і правнуки, тобто наші прадіди, діди і батьки, сьогодні в «Кобзар» вчитуємося ми. Учні дізналися історію написання «Кобзаря», декламували вірші Тараса Шевченка, відповідали на запитання літературної вікторини «Найкращий знавець життя і творчості Тараса Шевченка», взяли участь в інсценуванні уривка поеми «Наймичка».
Діти активно залучилися до заходу, адже для юного читача «Кобзар» став улюбленою книгою. Він навчає пізнавати життя, історію рідного краю, виховує любов до трудової людини і ненависть до її ворогів.
4 березня бібліотека-філія №2 провела для учнівської молоді поетичний вернісаж «Поезія Шевченка – то музика народної душі».
Під час заходу учні ознайомились із життєвим шляхом Великого Кобзаря, з його спад­щиною як художника. Присутні декламували вірші «Думи мої, думи мої», «Як умру, то поховайте», «Зоре моя вечірня» тощо та переглянули літературу книжкової виставки «Співець української долі».
Згадка про Тараса Шевченка викликає низку звичних асоціацій – геніальний поет із нелегкою долею. Але в очах сучасників Великий Кобзар виглядає дещо інакше: бунтар та модник, який мав у житті багато суперечливих моментів, про які не звикли говорити. Кожне покоління відкриває в ньому щось для себе. Такими словами 4 березня, напередодні річниці з дня народження Т.Шевченка, в бібліотеці-філії №7 розпочався для учнів ЗОШ №10 вечір-колаж «Завжди сучасний Шевченко».
Під час заходу присутні поглянули на Кобзаря як на справжнього українського супергероя у цікавій аргумент-грі «Шевченко – супергерой». Пригадали відомі та маловідомі рядки з творчості поета, ознайомилися з мистецьким доробком Кобзаря, слухали сучасні пісні, автором текстів яких є Тарас Шевченко, працювали в групах.
Шевченко легендарний, бо він – різний.
У його постаті – безліч світів, поглядів, можливостей. Він завжди близький нам, завжди актуальний і сучасний, тому постійно з’яв­ляються нові нестандартні та інноваційні форми популяризації постаті Шевченка і його творів, про деякі з яких дізналися й учасники заходу.

Ольга ВІТВІЦЬКА, провідний методист Кам’янець-Подільської МЦБС.