П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Березня 2020

КОСМІЧНЕ МИСТЕЦТВО ЕММИ АНДІЄВСЬКОЇ

Минулої п’ятниці у Виставковій залі, що на Соборній, відбулося відкриття вис­тавки творів Емми Андієвської з колекції музею сучасного українського мис­тецтва Корсаків. Експозиція представлена в рамках культурно-мистецького проєкту «Дифузія».

Відкрили виставку співфундатор МСУМК Олеся Корсак і керівник проєкту «Дифузія» Олена Наїдко. У Кам’янці-По­дільському відвідувачам доступно близько півсот­ні творів авторки, частина з яких також є в доповненій реальності в кожному смартфоні, у мобільному додатку Artiviv.
– Цей проєкт ми робимо для того, щоб популяризу­вати та інтегрувати до людей саме мистецтво. Ми хочемо до 30 років незалежності України організувати 30 виставок у різних куточках країни, – зазначила Олена Наїдко.
– Кожна експозиція формується під конкретний виставковий простір, тому фактично кожна виставка – це окремий проєкт, яким ми хочемо показати, наскільки є геніальними українські митці, – додала кураторка.
Мистецькі твори Емми Андієвської вже побачили в Івано-Франківську та Львові.
Довідково: Емма Андієвська народилася 19 березня 1931 року в м.Донецьк. Від 1943 року перебуває за межами України. Громадян­ка Америки. Мешкає в Німеччині.
Член ПЕН-клубу, Спілки професійних митців Німеччини, Національної спілки письменників України, лауреат Міжнародної літературної премії «Тріумф» (2003 р.) та премії «Тетяни та Омеляна Антоновичів» (2018 р.). 2018 року Емма Андієвська отримала Національну премію ім.Тараса Шевченка в номінації «Література». Малярство художниці прикрашає ко­лекції провідних музеїв світу. 2019 ро­ку великий обсяг творів вона передала до Музею сучасного українського мистецт­ва Корсаків.

Олександр ЩЕРБАТИХ.