Четвер, 18 Квітня 2024 р.
12 Квітня 2020

ДОРОГІ БРАТИ І СЕСТРИ У ХРИСТІ!

«Я – воскресіння і життя,
хто вірує в мене,
той навіть вмерши – житиме»
(Йо 11, 25)


Цьогорічний Великий Піст ми переживали в особливій атмосфері. «Вже протягом декількох тижнів здається, що зійшов вечір. Густа пітьма спустилася на наші площі, вулиці та міста; вона запанувала над нашими життями… Ми виявилися зляканими та розгубленими. Як учнів з Євангелія, нас несподівано застала неочікувана та несамовита буря…» (Проповідь Папи Франциска, 27.03.2020 р.). Ця буря хвороби, страждань і смерті захоплює країну за країною та породжує в серцях людей почуття невпевненості й великого страху. Тому сьогодні, більш ніж будь-коли, ми покликані проголошувати Добру Новину про Воскресіння Христа, бо лише Він – єдина правда і сенс людського життя. Наш Господь заради нас прийняв зраду одного з апостолів і те, що найближчі його покинули, заради нас піддався тим, які Його били та насміхалися, заради нас пройшов дорогу страждань і смерті, заради нас був похований. Прийняв усе, щоб показати, що Він є з нами в кожному стражданні й ніколи нас не залишить. Наш Господь, Ісус Христос, воскрес, переміг гріх та смерть, щоб ми вже не жили заради себе, але щоб вміли любити, співчувати, співстраждати, а навіть жертвувати собою заради інших. Ми бачимо, як багато людей світу у цей важкий час пандемії готові героїчно служити іншим: лікарі, медсестри, а також інші працівники служби охорони здоров’я; так багато підприємців, спортсменів і політиків готові віддати великі кошти, щоб забезпечити лікарні та допомогти хворим, так багато звичайних громадян заради безпеки власних родин, інших людей готові дотримуватися правил карантину та не виходити з дому. Усе це – плоди Воскресіння Господнього, бо тільки в Ньому ми бачимо всю правду про те, що насправді важливе, тільки в Ньому вся наша надія, лише Він є Джерелом усякого добра та любові.
«Я – воскресіння і життя, хто вірує в мене, той навіть і вмерши – житиме» (Йо 11, 25-26). Нехай ці слова Господа зроджують у нас міцну віру та довіру, хай наповнюють надією на краще кожен день, хай оздоблюють серця відвагою та розсудливістю, а також Господньою радістю, любов’ю і милосердям. Нехай Воскреслий Христос прийде до нас, як до учнів у Вечірнику – крізь замкнені двері наших домівок, і скаже: «Мир вам! Не бійтеся! Я з вами по всі дня аж до кінця віку».

Із пастирським благословенням,
Леон ДУБРАВСЬКИЙ, правлячий єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ.