П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Квітня 2020

ТУРСЕЗОН ВІРТУАЛЬНО – І ЦЕ ТЕПЕР РЕАЛЬНО!

Новий коронавірус весь світ замкнув у чотирьох стінах і кардинально змінив плани кожного з нас. Однак квітень у Кам’янці асоціюється зі стартом нового туристичного сезону, відкриття якого відбувається видовищно, пізнавально і щоразу по-новому. Карантин карантином, але турсезон потрібно відкривати – вирішили в міській раді й перенесли цю подію в режим онлайн, підготувавши низку заходів та сюрпризів. Уже незабаром, 30 квітня – 2 травня, місто над Смотричем заявить про свій реаль­-ний туристичний потенціал, але у віртуальний спосіб. До того ж доречно обрали концепцією турсезону «Кам’янець Digital». Ніби знали…

Чим цьогоріч у рамках карантинних обмежень будуть дивувати містян і туристів – повідав «Подолянину» заступник міського голови Вадим САВЧУК.
– «Кам’янець Digital» – саме така назва туристичного сезону-2020 народилась у нас ще наприкінці 2019 року. Але те, що в квітні цього року не тільки наше місто, а й весь світ почне жити в режимі онлайн, і наскільки актуальною темою стане діджиталізація, ми навіть не уявляли. Хоча розуміли, що віртуальний світ інтернету та цифрові технології стануть основними в розробці концепції, – каже Вадим Анатолійович. – Традиційно наприкінці квітня Кам’янець-Подільський відчиняє двері навстіж перед новими туристами. Попри карантинні обмеження ми вирішили не зупинятися, тому вперше новий турсезон відкриватимемо онлайн.
30 квітня презентуємо новий сайт – www.kamianets.travel. Підтримкою основному інформаційному ресурсу стануть сторінки в соціальних мережах Facebook та Instagram, а також YouTube та Telegram-канали, які вже сьогодні активно наповнюються корисним контентом, анонсами подій та цікавинками про Кам’янець. А ще – саме на цих web-сторінках відбудуться віртуальні заходи задля популяризації Кам’янця-Подільського як одного із найважливіших туристичних центрів України.
Традиційний туристичний форум уперше відбудеться у форматі відеоконференції. Його основну тему «Діджиталізація туристичного сектору як інструмент розвитку в умовах кризи» розкриватимуть фахівці цієї сфери не лише України, а й Польщі. Серед топових спікерів – голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів. Переглянути онлайн-трансляцію заходу можна всім охочим на офіційному каналі Kamianets travel відеохостингу You­Tube. Відкриття форуму заплановано на 10 ранку 30 квітня. Під час роботи можна буде поставити запитання спікерам, а також обговорити актуальні проблеми туристичної сфери. Зокрема, розглянемо й ситуацію, якщо після завершення карантину в туристів виникне побоювання мандрувати Україною та світом, і як готелям потрібно буде підлаштовуватися під нові віяння, розробити концепцію дотримання карантинних заходів тощо. Всі нині повинні об’єднуватися і відшукати вихід із цієї ситуації разом.
У новому амплуа перед містянами і туристами постане й Стара фортеця. Тут на фінішній прямій модернізація існуючої підсвітки. Роботи виконують фахівці Вінницької компанії «Пром­автоматика». Розпочали їх у березні. Відповідно до проєкту, замок позбудеться яскравого червоного вбрання й засяє всіма відтінками білого. Саме такі рекомендації місту надали польські фахівці. Крім Старого зам­-ку, підсвічуватиметься каньйон і вперше південний бік замку. Наразі уряд міркує над пом’якшенням карантину і можливістю відновити роботу бібліотек і музеїв. Якщо буде відповідне рішення, то місцеві музейні об’єкти нарешті запрацюють, і містяни зможуть на власні очі побачити новий вигляд фортеці. В іншому разі, нову підсвітку побачать у режимі онлайн.
Також цьогоріч, спеціально до відкриття турсезону, розроблено проєкт системи туристичного знакування Кам’янця-Подільського, яким передбачено встановлення інформаційних пілонів і вказівників.
– Основна мета – сконцентрувати потік туристів, і щоб сам турист зміг зорієнтуватися в просторі міс­та, – продовжує Вадим Савчук. – Триметрові пілони будуть облаштовані біля залізничного і автовокзалів, у центрі міста та на вході в Старе місто. Передбачено і близько сотні табличок із напрямком руху для пішоходів. Але, на жаль, через карантинні обмеження ми не встигаємо їх виготовити, хоча схеми, графіки, кольори й інші дрібниці узгоджено. Тому під час відеофоруму презентуємо цю концепцію, а щойно з’явиться можливість – ви­готовимо і встановимо вказівни­ки. До речі, ідентифікаційні таблички об’єктів будуть вандалостійки­-ми, виконані на композитній плиті, текст подамо двома мовами і шриф­том Брайля, також міститимуть і QR-код.
Не лише єгипетські піраміди тепер можна відвідати віртуально, а й Кам’янець-Подільський. Адже найкращі місцеві екскурсоводи вже готові дивувати і туристів, і містян захопливими он­лайн-екскурсіями.
– У рамках піаракції «Рекомен­дуємо екскурсовода» найкращі екскурсоводи міста та фахівці-співробітники місцевих музеїв запросять усіх охочих на оригінальні он­лайн-екскурсії та дводенний ма­рафон віртуальних подорожей міс­том, – запевняє Вадим Анатолійович. – Користувачі соціальних мереж зможуть відвідати Кам’янець-Подільський онлайн: познайомитись із музейними експозиція­ми та історичними пам’ятками, пройтися вуличками старовинного міс­та, не виходячи з дому.
Утім не лише екскурсіями єдиними. Цікаві онлайн-студії з виготовлення унікальних подільських сувенірів готують і місцеві майстри на своїх сторінках у мережі фейсбук. Кожен може у себе вдома виготовити вироби з кераміки, свічку, магнітик чи навчитися вишивати. А для найактивніших користувачів ін­тернету співробітники туристично-інформаційного центру пропонують онлайн-розіграші сертифі­катів на послуги активного відпочинку. Сюрпризом стане те, що Giveaway проведуть зірки українського шоу-бізнесу. Фінал акції та оголошення переможців відбудуться 1 травня на сторінці kamianets.travel.tic в Instagram та 2 травня на сторінці Kamianets Travel у фейсбуку. Аби перемогти, потрібно активно розповсюджувати соцмережами інформацію про нові туристичні платформи, які популяризують Кам’янець-Подільський, й залучати друзів і знайомих.
І хоча через карантинні обмеження ми відмовилися від деяких заходів, не зможемо запросити відомих туристичних блогерів, встановити традиційні рекорди, втім сподіваємося, що наш древній Кам’янець у віртуальному режимі завоює прихильність у туристів з усього світу. А щойно завершиться карантин, кожен зможе відвіда­ти Кам’янець-Подільський, відчути його красу і навіть із головою поринути у середньовіччя. Адже цьогоріч запланований фестиваль «Ru­thenica Medievalist 1398» у Старо­му замку, який реконструює матеріальну культуру та одяг Західної та Східної Європи 1360-1430 років.
У рамках фесту передбачені ли­царські бої, середньовічні ігри, лучний турнір, майстер-класи з історичного фехтування та інші ціка­винки.

За анонсами відкриття туристичного сезону-2020 можна слід­кувати за цими посиланнями:

• Instagram https://www.instagram.com/kamianets.travel.tic/
• Telegram-канал https://t.me/kptravel
Facebook https://www.facebook.com/Kamianets-travel-106330381033103/
• YouTube-канал https://www.youtube.com/channel/UCIwoyquMUBoG0EDklE3-R-A