П'ятница, 29 Березня 2024 р.
22 Травня 2020

ЕЛЕКТРОННИЙ СЛІД «БРУКІВКИ»

Близько трьох тисяч глядачів зібрав IV Кам’янець-По­дільський кінофестиваль «Бруківка», що відбувся 16 травня. Але, на відміну від попередніх видовищних дійств із безліччю гостей, зустрічей наживо, подій і локації, через пандемію COVID-19 відбувся він онлайн під відповідною назвою «КіберБруківка 2(4)20». Кіномани вдома влаштовувалися перед моніторами, робили попкорн власноруч, може, хтось і червоний килимок розстелив…

Андрій ЗаєцьЧи вдалося втілити онлайн усе задумане? Таке запитання ми поставили засновнику і організатору кінофестивалю Андрію ЗАЙЦЮ, в розмові з яким піді­б’ємо підсумки події.
– Кінофестиваль «Бруківка» в онлайн-форматі – саме те, чого не вистачало культурній сфері як міс­та, так і країни, – стверджує Анд­рій. – Дуже багато схожих фестивалів кіно було перенесено на кінець року або взагалі відмінено. Ще на початку березня я спрогнозував, що карантин і криза, що з ним пов’язана, затягнуться не менше ніж на пів року, і одним із перших оголосив проведення онлайн-­кінофестивалю в Україні. Після нас онлайн-формат анон­сували фестиваль документального кіно «DOCU­DAYS» та проведення церемонії нагородження Української кіноакадемії «Золота Дзига». За 45 днів прийому робіт наш фестиваль отри­мав 3034 заявки із 112 країн світу, і це є нашим рекордом за кількістю робіт, отриманих за найкоротший термін. Багатьох учасників притягнула наша кіберпанк-концепція та нові номінації, серед яких, наприклад, «Фільми, які знято під час пандемії COVID-19» та «Фільми до 60 секунд». До складу журі погодились увійти відомі режисери, члени Української кіноакадемії, Спілки кінокритиків України та Міжнародної федерації кінопреси ФІПРЕССІ, які переглядали та оцінювали роботи вдома. Майже 95 відсотків роботи з підготовки до фестивалю я виконував сам удома, і, на мою думку, нам не вистачало прямих включень з учасниками та журі, онлайн-зустрічей з кимось із відомих кінодіячів України чи Європи. Але хотілось за один день по­казати якомога більше робіт учасників, серед яких понад 30% – молоді дебютанти з України, яким була важлива така прем’єра і шанс заявити про себе.
– Наскільки складно проводити кінофестиваль у такому форматі?
– Після п’яти спекотних діб із п’ять­ма локаціями, кількома сот­нями учасників, двома десятка­ми спікерів, командою із 50 волонтерів, майже сотнею показів і презентацій, постійними казусами на ІІІ Між­народному кінофестивалі «Бруківка» 2019 року кінофестиваль у форматі онлайн із досекундно прорахованими операціями і включеннями фільмів мені здався відпочинком. Ми зробили імпровізовану студію із нашим постійним ведучим Георгієм Торяником і по­блоково вмикали фільми. Найбільше хвилювався, щоб не зникло підключення інтернету в Кам’янці-Подільському, адже щороку травень нам дарував якийсь буревій, який змивав усю бруківку (сміється).
– Скільки людей дивилися трансляцію?
– За моєю статистикою, всього через наш сайт, платформу Twitch та канал на Youtube трансляцію переглянули понад 2500 глядачів. Як на мене, то досить непогано як для фестивалю з нульовим рекламним бюджетом. Глядачі та учасники ділилися враженнями у чатах, знайомилися між собою, залишали відгуки та коментували певні творчі рішення авторів.
– Призи мали матеріальний вигляд?
– Переможці за оцінками журі цього року отримали електронні дипломи та ваучери на безкоштовну участь в українських кінофестивалях – партнерах «Бруківки». Хотілося фестиваль зробити максимально незалежним і доступним для учасників та глядачів, тому участь і перегляд були безкоштовними для всіх. У минулі роки призовий фонд для переможців складав від 50000 до 80000 гривень, але цього року, коли від ідеї до реалізації «КіберБруківки 2(4)20» минуло всього 55 днів, я не передбачив необхідної суми. Проте учасники поставилися із розумінням і подякували за цікавий досвід, адже як в Україні, так і за кордоном було відмінено 90% заходів, пов’язаних із кіно, а решта, як і ми, пішли онлайн.
– Які плани щодо наступного кінофестивалю?
– Спочатку беру перерву, аби добре подумати над форматом і програмою фестивалю. Є концепція на дві наступні «Бруківки», де ми будемо, як і завжди, робити ставку на жанрове кіно молодих аматорів. Із пріоритетних жанрів буде фентезі, наукова фантастика та жахи. Це ті фільми, яких сьогодні не вистачає українському кіно, і, як засвідчила практика Голлівуду, саме фільми у цих жанрах рухали кіноіндустрію вперед.
Під час кінофестивалю та після нього сторінки фестивалю в соцмережах рясніли щирими відгуками глядачів та учасни­-ків. Діапазон був дуже великий – від теплих слів до флешмобу «танці переможців».
«Наша команда дуже сподо­балась фестивалю. Незважаючи на те, що ситуація з панде­мією COVID-19 ускладнила справи для всіх, організатори виконали чудову роботу. Було приємно брати участь, і ми були щасливі, що отримали нагороду за наш короткометражний фільм «Охотники». До наступного року в Кам’янці-Подільському!» – пише одесит Семен Цевелев.
А це відгук буковинця Миколи Бурдейного, який, до речі, був одним із переможців першої «Бруківки» в жанрі «Найкращий трилер» – «Не дивись у вікно»:
«Золото і срібло!!! Цієї суботи відбулась подія, яку я дуже чекав.
Наш фільм «Лють винищувача дракона 7» здобув перемогу в жанрах кіберпанк, пост-апокаліпсис, жахи та наукова фантастика, а «Маніякюр» посів друге місце в категорії фільмів про коронавірус.
Хочу сказати величезне дякую організатору фестивалю Андрію Зайцю за створення чудової події та можливості нам, кінематографістам, демонст­рувати свої фільми світові та знаходити нових глядачів…
Також хочу подякувати всім учасникам фестивалю. За те, що, попри всі труднощі на цьому шляху, ви продовжуєте робити те, що любите. Я дивився всі роботи, ви дуже круті!
Попереду нас чекають нові горизонти, нові фільми, нова «Бруківка».