Середа, 24 Квітня 2024 р.
7 Серпня 2020

ВІДІРВАТИСЬ ВІД ЗЕМЛІ…

…Причому в прямому сенсі: команда організаторів «Respublica FEST – 2020» вирішила відірватись від землі та не тільки провести ювілейний фестиваль онлайн, а й підняти артистів, наприклад, на вали фортеці, на її башти, на повітряній кулі тощо.

Сергій Ніжинський, Катерина Рай, Андрій Зоін, Аліна Олійник

А першими подивилися на Кам’янець згори журналісти, адже пресконференцію щодо цікавинок майбутнього фесту третього серпня провели прос­то неба на даху готелю «7 Днів» – і креативненько, і не треба вдягати масок, до яких нас примусила пандемія.
Через неї ж, кляту, культурна індустрія не тільки України, а й світу опинилася у важкому становищі. Проте вихід команда «Республіки» знайшла.
– Усі великі ураїнські фестивалі перенесено на 2021 рік, але завдяки Українському культурному фонду ми маємо можливість провести десяту ювілейну «Республіку» 25-27 вересня в Кам’янці-Подільському, – каже організатор фестивалю Андрій ЗОІН. – Зважаючи на вимоги МОЗу, відбудеться він онлайн, але в дуже цікавому форматі. Глядачі фестивалю побачать не просто трансляцію з 5 сцен у Кам’янці, це будуть і стріми з 10-ти міст України із найкращими представниками регіональної сцени, плюс плануємо стрім із 4 закордонних міст від артистів, які не можуть через пандемію приїхати на фестиваль.
Ми впевнені, що креативна індустрія повинна прийняти виклик і шукати нові шляхи взаємодії між митцями та споживачами культури, пристосовуватися до нових реалій, в яких усім нам доведеться жити й працювати.
У пошуках ідей ми стали партнерами української міжнародної інституції X-Platform. Завдяки їм буде втілена візуальна програма «Механізми» із цифровими скульп­турами, інсталяціями та спеціально створеними проєкціями від
найкращих медіаартистів України. Вперше додаємо у фестиваль об’єк­ти віртуальної реальності, додаткову реальність, 3D-мапінг та ще безліч нових для нас, але актуальних атракцій.
Перш ніж розповісти про проєкти, що будуть втілюватися на «Республіці» завдяки співпраці з їх інституцією, співорганізатори X-Platform Катерина РАЙ та Сергій НІЖИНСЬКИЙ зазначили, що вони в захваті й від локацій, де буде проводитися фестиваль, і від міста загалом.
– Ми як побачили, де доведеться працювати, були в повному захваті, – каже пан Сергій. – Поєднання ультрасучасних технологій, пов’язаних із мапінгом, доповненою реальністю, VR’ом (віртуальною реальністю), та старовиних артефактів завжди виглядає красиво.
– Ми були буже раді, коли нас запросили, тому що міжсекторальність у культурі насправді її збагачує. Це правильно, коли музика поєднується з візуальним мистецтвом, візуальне мистецтво – з літературою, тощо. І це є метою X-Platform – поєднання нових інструментів і нових технологій, – розповіла пані Катерина. – Ми пропонуємо митцям переосмислити тему механізмів. Хочемо, щоб люди з різних міст України були здивовані.
Щодо виконавців, то, за слова­ми Андрія Зоіна, є домовленос­ті, що виступлять «Жадан і собаки», переможці українського євробачення гурт «Go-A» та інші:
– Онлайн-формат набагато демократичніший, він дає можливість маловідомій групі одразу стати відомою. Тим більше, що ми порівняли онлайн-перегляди популярних груп і не таких розкручених – і вони майже однакові. Це буде не тільки рок-музика, а й поп-музика, електронна і ретро.
Доступ до онлайн-трансляції фестивалю буде безкоштовним, наразі організатори визначаються з каналами. Але охочим допомогти митцям, які від березня практично не мають заробітків, можна буде в доволі цікавий спосіб. Готується інтерактивна платформа, за допомогою якої можна буде не тільки подивитися виступи, але й забезпечити свою віртуальну присутність на фестивалі. За символічну плату – обрати персонального аватара і зазирнути в гримерку до артистів, або просто погуляти фортецею. Будуть працювати волонтери з необхідним відео- та аудіооблад­нанням, які й допоможуть глядачам з інших міст країни, си­дячи вдома, відірватися на улюб­леному і ще креативнішому фесті.