Четвер, 25 Квітня 2024 р.
23 Жовтня 2020

«КОМОРІ» НЕМАЄ ПЕРЕШКОД!

Карантин вніс корективи у звичне життя кам’янчан. Однак, на щастя, не завадив ушосте провести театральний фестиваль «Комора», що тривав 15-18 жовтня у РЦКМ «Розмай» з дотриманням карантинних вимог.

Театр «SPLASH»Програму фестивалю відкривала кам’янецька театр-студія «На Зарванській». Цьогоріч місцеві актори підготували глядачам виставу «Чухраїн­ці» за мотивами твору Остапа Вишні, що не лише посприяло появі позитивних емоцій у глядачів, а й спонукало до роздумів про особливості української ментальності. Далі глядачів тішили навчальний театр «Чайка» (Київ) із виставою «Як я став…» та популярний у нашому місті народний театр «Тандем» із комедією «Граємо дружну сім’ю, або Гарнір по-французьки».
У п’ятницю всю увагу до себе прикували гості з Калуша та Києва. Спочатку Молодіжний театр «Silentium» (Калуш) представив містерію «Ті очі знають таїну кохання».
Відвідувачі фестивалю насолодилися композицією творів «Ромео і Джульєтта», «Приборкання норовливої», «Сон літньої ночі» Вільяма Шекспіра.
Трохи згодом на сцену вийшли актори столичної академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» з п’єсою на основі твору відомого американського драматурга Теннесі Вільямса – «Призначено на злам». Вистава на одну дію, що показала недитячі проблеми дітей, протримала глядачів у концентрації та співчутті героям.
Надзвичайно насичений суботній день представив нам драму-притчу від студії «Де­в’ятий замок» (Чернівці), «Звірині історії» та комедії від київського театру «VERITAS» – «Готель «Portal’» за мотивами п’єси Еріка Еммануеля-Шмітта. Однак найбільший фурор викли­кала вистава за п’єсою Михайла Хейфеца – «Кабаре Асторія» театру «SPLASH» (Київ). Опис «Короткий посібник зі зни­щен­-ня всесвіту для «чайників» якнайкраще підходить для того, що відбувалося на сцені. Глядачі поринули в атмосферу безтурботної Австрії 1938 року, де загроза аншлюсу з боку Німеччини ще не є чимось важливим і є хіба що причиною для жартів. За підсумками фестивалю, цей виступ було відзначено нагородами за найкращу виставу серед дорослих теат­рів, чоловічу роль першого і другого планів та найкращу жіночу роль другого плану.
Недільна програма була пред­ставлена виступами, що порушували соціально значимі питання. Спочатку театральна студія «Бу-Бу-Бу» (Чернівці) зіграла докудраму «Діти Чорнобиля» авторства білоруської письменниці Світлани Алєксєєвіч, лауреата Нобелівської премії 2015 року. Згодом мистецьке об’єднання «Franco-театр» з Коломиї представило соціальну драму «Лузери».
А завершувала програму театральна спільнота «DSP» (Київ) поетичною виставою «Ко:Ліна», заснованою на творчості Ліни Костенко. Вісімка столичних акторок протягом усього ви­ступу робила акцент на емоційність, змушуючи глядачів плакати, сміятися, по-новому розкриваючи творчість української поетеси.
– Частина колективів із відомих причин не змогла до нас доїхати. Спочатку їх мало бути шістнадцять, але в результаті було лише одинадцять. Однак вистави були дуже хорошими, і програма фестивалю цього року була досить сильною та вдалою, – поділилася враженнями організаторка «Комори» Галина Коротенко.

ПЕРЕМОЖЦІ В КОЛЕКТИВНИХ НОМІНАЦІЯХ:

«Найкраща вистава» (дорослі театри) – театр «SPLASH» (Київ), вистава «КАБАРЕ АСТОРІЯ»;
«Найкраща вистава» (молодіжні театри), «Найкращий акторський ансамбль» – театр-­студія «На Зарванській» (Кам’янець-По­діль­ський), вистава «Чухраїнці»;
«Найкраща вистава» (молодіжні театри) – театральна студія «Бу-Бу-Бу» (Чернівці), докудрама «Діти Чорнобиля»;
«Найкращий акторський ансамбль», «Найкраща поетична вистава» – театральна спільнота «DSP» (Київ), поетична вистава «Ко:Ліна»;
«Найкраща сценографія»,
«Найкраща вистава сучасної тематики» – навчальний театр «Чайка» (Київ), «Як я став…»;
«Найкраща режисерська ви­става», «Найкращий акторський дует» – Київська академічна майстерня теат­рального мистецтва «Су­зір’я», вистава «Призначено на злам»;
«Найкраща комедія», «Глядацькі симпатії» – народний театр «Тандем» (Кам’янець-По­дільський), комедія «Грає­мо дружну сім’ю, або Гарнір по-французьки»;
«Творчий пошук» – Київський театр «VERITAS», комедія «Готель «Portal’»;
«Найкраще режисерське вирішення вистави» – Театр-студія «Дев’ятий замок» (Чернівці), драма-притча «Звірині історії»;
«Найкраще пластичне вирішення» – Мистецьке об’єднання «Franco-театр» (Коломия), соціальна драма «Лузери»;
«Мистецька надія» – молодіжний театр «Silentium» (Калуш), містерія «Ті очі знають таїну кохання».

ІНДИВІДУАЛЬНІ НОМІНАЦІЇ:

«Найкращий актор» – Сер­гій Чернієвський, театр «SPLASH»;
«Найкращий актор» – Богдан Мринський, навчальний театр «Чайка»;
«Найкращий актор другого плану» – Георгій Нечаєв, театр «VERITAS»;
«Найкращий актор другого плану» – Сергій Бабій, театр «SPLASH»;
«Найкращий актор другого плану» – Денис Чорний, народний театр «Тандем»;
«Найкраща актриса» – Галина Коротенко, народний театр «Тандем;
«Найкраща актриса другого плану» – Тетяна Дзюбінсь­ка, театр «SPLASH»;
«Мистецька надія» – Катерина Дранчук, Володимир Варчук, мистецьке об’єднання «Franco-театр».

Олександр ЩЕРБАТИХ.