Четвер, 28 Березня 2024 р.
22 Січня 2021

ПАЛОМНИЦЬКИМИ СТЕЖКАМИ У КАМ’ЯНЕЦЬ

Кам’янець Подільський долучиться до міжнародного культурного маршруту з тисячолітньою історією. Таку новину оприлюднила пресслужба міськради.

Як йдеться в повідомленні, Вінницька міська рада розпочала роботу над створенням української ділянки культурного маршруту Шляху Святого Якова. Це паломницька дорога до могили апостола Якова в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела. 1987 року Шлях став першим сертифікованим культурним маршрутом Ради Європи, яких з того часу з’явилося вже понад 30. Сьогодні мережа Шляхів Святого Якова широко розвинена в Європі: створено Європейську федерацію St James Ways, до якої входить 10 країн.
Наявність у такому почесному статусі навіть маленьких населених пунктів суттєво збільшує їхню туристичну привабливість та можливості міжнародної промоції.
2019 року тільки іспанський Шлях Святого Якова пройшли 347 578 осіб, в тому числі 1 052 українців. Метою створення Саmino Pоdolico – Подільського шляху – є розвиток внутрішнього туризму, приваблення іноземних туристів та збереження і популяризація культурної спадщини регіону.
За час роботи над проєктом було сформовано коло ініціаторів із представників громад та мандрівників, які зацікавлені в його розвитку. Тому прийнято спільне рішення про створення пішого маршруту з Вінниці до Кам’янця-Подільського та визначено, через які населені пункти він має проходити.
Уже навесні розпочнеться інформаційна кампанія Подільського шляху св. Якова. Протяжність майбутнього маршруту становить приблизно 360 км. І ті, хто його пройде пішки або на велосипеді, отримають традиційне свідоцтво – «компостелу». У нас багата історія, і ми маємо що показати мандрівникам. Важливо, щоб інтерес туристів до Подільської землі зростав. Адже це не тільки посилення міжкультурних зв’язків, а і розвиток сфери гостинності та пожвавлення інвестицій.