П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Січня 2021

ТВОРИТЬ КРАСУ ІЗ ПАПЕРУ

Млин із секретом, креативні сови, великодні зайці, новорічні олені і ялинки, оригінальні тарілочки, підставочки і кошики, – від побаченого аж очі розбігаються. Ще більше дивуєшся, коли дізнаєшся, що всі ці вироби сплетені із… паперу – прочитаних газет, журналів, рекламних листівок. Опанувала це захопливе ремесло кам’янчанка, мати двох донечок Мирослава КАЩЕН. Побачити ці диво-вироби можна на її сторінці в соцмережах. Таке хобі в пані Мирослави з’явилося випадково, два роки тому.

– Саме перед Водохрещем, ідучи біля ринку, мати побачила оригінальні кошички під банку, сплетені з лози. У таких зручно нести воду до церкви освячувати. Прийшла і поділилася зі мною враженнями від побаченого. Мене це зацікавило, – розповідає Мирослава, пригадуючи момент зародження хо­бі. – Я вирішила спробувати, але замість лози використати газети. Тепер, коли дивлюся на свій перший виріб, високий кошичок для банки, бачу декілька помилок, але загалом як для першого разу, то вийшло непогано.
Як зізнається майстриня, кож­на жінка робить усе можливе, щоб прикрасити власну оселю. Тож, маючи найголовніше – бажання творити, взялася активніше вивчати нову техніку і створювати вироби. Мирослава каже, що в епоху інтернету зробити це нескладно, адже безкоштовних майстер-класів можна знайти чимало. І хоча в Україні плетіння з газетної лози не таке популярне, як у Росії, втім і в нас починають зароджуватися школи з плетіння трубочок. Опанувати плетіння з газет може будь-хто – потрібні пачка паперу, ножиці, клей і натхнення.
– Береться листочок газети чи паперу, ділиться на смужечки, які закручуються в трубочки. І вже з цих трубочок можна плести як зі звичайної лози. Але це лише на перший погляд здається, що все так легко і просто. Насправді робота ця кропітка, бо часом трубочки рвуться, їх потрібно правильно про­сочити, аби в кінцевому результа­ті вони були гнучкими, а не твердими. Тут головне – набити руку, спіймати ідею, а далі фантазія, час та інтернет на поміч.
Майстрині, котрі займаються цим професійно, купують спеціальний папір та різне приладдя. Я ж використовую все те, що є під рукою. Жартую, що фактично зі сміття роблю красу. Уже й сусіди кажуть: «Мирославі треба газети і журнали, бо вона плете», приносять їх мені. Також використовую рекламні буклети, але з них виро­би виходять різнокольорові, не зав­жди їх можна якісно пофарбувати. Втім найкращий матеріал – чистий газетний папір, без друку, який можна легко пофарбувати в потрібний колір.
Для цього використовую акрилові фарби, які не мають різкого запаху, і їх можна розвести водою. Можна одразу фарбувати готові трубочки або вже сплетений виріб. Коли трубочка готова, схематично розумію, що маю зробити. Уже готовий виріб грунтую і скріплюю лаком без різкого запаху. Власне, після такої процедури виріб тримає форму. Загалом матеріали обираю нешкідливі, екологічно чисті, бо ж роблю тарілочки, підставочки, ємності для зберігання продуктів, коробки для зберігання іграшок, обплітаю пляшку по колу – вона набуває естетичнішого вигляду.
Від свого хобі Мирослава отримує неабиякі задоволення і заспокоєння. Готові вироби дарує рідним і друзям. Серед таких креативних подарунків – композиція із млином, у якого крутиться вітряк. Всередині є місце, де можна зберігати різні речі, або ж використовувати виріб як бар. Допомагає матусі старша донечка Олена. А найменша непосидюча щебетуха Даринка пильно стежить за процесом та рахує трубочки.
– Власне, це захоплення допомагає пережити нелегкі часи карантину. Хочеться себе радувати приємними речами, які потрап­ляють на око. Заходиш на кухню, бачиш їх – і вже веселіше та приємніше. Активно готувалася до новорічно-різдвяних свят, плела прикраси на ялинку та магнітики на холодильник. І свою домівку прикрасила, і друзям мала що подарувати. Поки вдома, знаходжу вільну хвилинку, аби створити щось красиве, – каже майстриня.
І це їй вдається…