П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
12 Лютого 2021

«ТАНДЕМ» ЗМУШУЄ ЗАДУМАТИСЬ

4 та 6 лютого у РЦКМ «Розмай» народний театр «Тандем» представив до уваги кам’янчан виставу «Попелюшка. Зовсім інша історія» за п’єсою «Замарашка» польського письменника Януша Гловацького.

Майже 40 років тому автор цього твору поїхав на власну прем’єру до Лондона. Як невідомо, чи розумів він, що розпочинається його життя в еміграції, так і не зрозуміло, чи знали глядачі, що споглядатимуть серйозну виставу у виконанні дітей. Адже акторам віком 15-16 років вдалося на півтори години занурити публіку в недитячу ситуацію жіночої виправної колонії, де відбувається боротьба за справедливість, однак присутнє також протистояння системи та особистості.
По завершенні спектаклю актори отримали подяку від присутніх у залі у вигляді оплесків, але публіка отримала щось цінніше – їжу для роздумів та різноманітні запитання, що виникають у свідомості. На деякі з них відповіла керівник «Тандему» Галина Коротенко.
– Ця тематика актуальна завжди, а актуальність твору відіграє велику роль для колективів, які виступають на фестивалях. Сама п’єса мене зачепила давно, але довго не втілювалася в життя. Тепер так зійшлися зорі, що ми її виконали, – пояснює пані Галина, чому цього разу була обрана саме «Замарашка».
– Але чи ця драма не є заважкою для виконання акторами такого віку?
– Завжди будуть моменти, складні для дітей, адже їм ще не вистачає життєвого досвіду. Не важливо, драма це чи комедія. Тематика складна, але ми багато працювали, аби актори про­никлися. Театр різний, він має нести со­ціальну складову, аби людина за­мислилася над тим, що побачила. І я сподіваюся, що ми впорались із цим завданням.
Наприкінці розмови вдалося довідатись, що тепер театр-студія «Тан­дем» планує взяти участь у ІV Все­українському відкритому театральному фестивалі «Імпреза над Латорицею», що традиційно проводиться навесні в Мукачевому.

Олександр ЩЕРБАТИХ.