П'ятница, 29 Березня 2024 р.
19 Лютого 2021

«КРИЛА ДУШІ» ЮЛІЇ СТЕПАНЮК

Дивовижним і показовим є стрімкий творчий злет талановитої майстрині гобелена, художниці з Кам’янеччини Юлії Степанюк. Знадобилося всього 5 років наполегливої плідної праці, пошуку свого стилю, реалізації задумів, активності в різноманітних конкурсах, фестивалях, пленерах, обміну досвідом із колегами, вдосконалення художньої майстерності для успіху і великих перемог!

 Юлія СтепанюкГарним стартом для творчого росту й май­бутніх звершень майстрині стала перша персональна виставка «Весняний настрій» разом зі своїми вихованцями гуртка «Художнє ткацтво» Кам’янець-Подільського районного будинку школяра у виставковій залі нашої бібліотеки 2015 р.
І вже 2019 року здійснилася найзаповіт­ніша мрія – Юлію Степанюк прийнято до Національної спілки художників України. Лауреатка обласної премії «За вагомі досягнення у різних сферах життя» в номінації «За творчі досягнення».
Учасниця та лауреатка V та VI Міжнародної виставки-пленеру «Braterskie Spojr­zenie» у Польщі, учасниця пленеру в Словаччині, лауреатка Міжнародної виставки «Етнокультурні традиції» Міжнародного етнокультурного фестивалю «ETHNO ART FEST» в Лондоні, учасниця Міжнародного пленеру на Кіпрі FUZA ART широко популяризує цей вид народної творчості за кордоном.
Майстриня гобелена – послідовниця і дослідниця художніх традицій подільського народного ткацтва, 12 лютого презентувала свою персональну виставку гобеленів «Крила душі» у виставковій залі Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва.
Авторка виставки представила свої роботи та продемонструвала шанувальникам свого мистецтва фрагмент народження нового гобелена.
В експозиції виставки представлено велику колекцію гобеленів із творчого доробку (24 роботи), частину яких визнано найкращими за результатами Міжнародного багатожанрового фестивалю «Самоцвіти» (гран-прі) в номінації «Декоративне мистецтво», Всеукраїнського фестивалю-конкурсу мистецтв «Талановитий Я» (І місце) та інших конкурсів. Кожна з презентованих робіт, виконаних у техніці ткацтво, експонувалася на виставках у різних містах України, за кордоном – у Польщі, Туреччині.

Уперше глядач може оцінити нові авторські роботи – триптих «Весняний настрій», «Вазон», «Спогад про літо».
Вражає колірне звучання гобеленів. Активність кольору, властива народному декоративному живопису, є своєрідною рисою образно-пластичної мови мисткині.

Виставка триватиме до 31 березня.

Наталія БЕРЕЗЮК, завідувачка художньо-естетичного
відділу Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва.