Середа, 24 Квітня 2024 р.
7 Травня 2021

СУБЛІМАЦІЯ ВЕСНИ

Торік студенти і викладачі ДНЗ «Подільський центр профтехосвіти» вразили містян вишуканою колекцією із зображенням пам’яток архітектури, а цьогоріч завдяки їхній роботі наше місто засвітилося на всю Україну. Адже заклад уперше взяв участь у конкурсі «Прорив легкої промисловості України», де боровся за перемогу із 66 конкурентами. І переміг – наша колекція «Primavera» виборола I місце в номінації «Фентезі». А на її створення, як зізнаються мисткині профтехучилища, надихнули неповторні краєвиди древнього Кам’янця і нестримне бажання весни. Цю творчу роботу успішно втілили в життя студенти 230 групи професії «Кравець» зі своїми наставниками Оленою Чорною та Жанною Співак під керівництвом старшого майстра
Оксани Сиротюк.

– Щороку конкурс проводиться за різними тематиками, цьогорічна – «Край, в якому я живу», – розповідає Ок­сана Станіславівна. – Наша колекція «PRIMAVERA», в перекладі з італійської – «весна», народилася під час затяжної зими, коли вже так хотілося тепла, сонця, квітів. Джерелом натхнення стало наше тисячолітнє місто зі своїм замком, кам’яними му­рами, на яких щороку розквітають квіти і полонять нас запахом молока та меду. Довершеності образу дівчини-­весни надали головні убори, що символізують кам’янець­-кі башти. До речі, голова на­ціонального галузевого партнерства «Fashion Globus Ukraine», відома українська дизайнерка Голда Виноградська високо оцінила наші капелюшки. Для колекції обрали джинсову тканину, бо вона якнайкраще передала структуру каміння. На одязі роби­-ли підрізи у формі арок, яких є чимало в місті, однобічні складки на кшталт кладки каменю. Оздоблення теж продумане: мереживо – останні сніжинки, камінці на капелюшках – крапельки води від танення снігу, квіти – їх так багато в нашому місті.
Конкурс, який цьогоріч через пандемію коронавірусу вперше проводився онлайн, відбувся у два тури. Під час першого конкурсанти надсилали на розсуд професійного журі мудборди. До цього зав­дання кам’янецькі модники підійшли свідомо: по­зували на фоні пейзажів, які якнайкраще розкривають сутність колекції. На другий тур заклад наді­слав два вже готові вироби, аби журі могло оцінити якість пошиття та його складність. І тут знайшли чим вразити, бо робили підрізи, різні складки, тобто все можливе, аби крій був складним, а виріб – неповторним і довершеним. До речі, за якість отримали від журі максимум – 50 балів із 50 можливих. Загалом наш заклад отримав високі бали, завдяки чому обійшов Одесу з її оригінальною морською колекцією. Помилуватися роботами переможців зможуть усі охочі, адже місяць їхні колекції будуть виставлені в столиці.
Організаторами конкурсу стали Національне галузеве партнерство в легкій промисловості України «Fashion Globus Ukraine» разом із Асоціацією швейних училищ України у спів­праці з Міністерством освіти та науки України.
А для жителів міста колектив ДНЗ «Подільський центр профтехосвіти» під незмінним керівництвом Михайла Рущака готує ще один приємний сюрприз.
У архівах училища є ще чимало вишуканих колекцій – дипломних робіт випускників закладу, якими можна здивувати. І вони теж заслуговують бути побаче­ними. Тож колектив уже готується до «Тижня моди», який планують провести в середині травня. Наразі знімають відеоролики, які розмістять на своїй сторінці у фейсбуку. В такий спосіб планують залучити ще більше абітурієнтів для на­вчання, ад­же професія кравця-за­крій­ника зав­жди популярна, як, власне, і сама мода. Тим паче, що майбутні дизайнери тепер зможуть створювати одяг і підкорювати нові подіуми завдя­ки виграному призу – сучасній швейній машинці з автоматичними функціями.