П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
20 Травня 2021

ЯКИМ БУВ КАМ’ЯНЕЦЬ 50 РОКІВ ТОМУ?

22 травня, о 20.00, у кав’ярні «Кружало», за адресою: вул.Зарванська, 5-Б, відбудеться відкриття виставки фотографії «Гортаючи сторінки альбома». Це серія фоторобіт кам’янчанина Анатолія Філімонова, присвячених Кам’янцю-Подільському початку 1960-х.

Своє дитинство автор провів у Старому місті, де родина Філімонових проживала з 1947 року. Як більшість хлопчаків, проводив багато часу на вулиці, а згодом його надійним супутником під час прогулянок став фотоапарат. Далі був початок трудової діяльності, одруження, народження і виховання дочок Наталії та Льолі. Дружина Любов Степанівна поділяла його захоплення фотографією, саме вона допомогла створити цікаві альбоми.
Анатолій Миколайович по-своєму робив кольорові фотографії, розмальовуючи кожну фотографію вручну! Інколи використовував трафарети і туш. Дочка Льоля згадує, як вони разом проявляли фото. Тато навчив її фотографувати і подарував свій «Зеніт», її першу фотокамеру!
Любов до фотографії та Кам’янця Анатолій Миколайович проніс через усе життя. На виставці представлено ті моменти, які автор хотів «зупинити» і показати глядачеві.
Також на виставці будуть представлені колажі, зроблені істориком і фотографом Дмитром Бабюком. Колажі складатимуться з фотографій Анатолія Філімонова і фото тієї ж місцини, зроблені Дмитром 2020 року. Куратором виставки є відомий історик, гід і краєзнавець Максим Жевняк.
Виставку відкриватимуть дочки автора Льоля Філімонова і Наталія Законова.
Як колись зазначив мистецтвознавець Михайло Красиков: «Фотографії ловлять саме миті. І ось тут ці щасливі моменти відображені. Наша велика вдячність за те, що людина все це побачила, а тепер дає можливість побачити і нам!».
Щиро вас запрошуємо зануритися в атмосферу Старого Кам’янця!
Виставка триватиме до 5 червня.

Андрій ЗАЄЦЬ, член оргкомітету.