Субота, 20 Квітня 2024 р.
21 Травня 2021

ДЕНЬ, НА ЯКИЙ ТАК ЧЕКАЛИ

Туристи та делегації з області, гості зі столиці та інших міст країни, розваги на будь-який смак і шалений рух людей. Усе це про життя в нашому місті 14-16 травня, де вперше за два роки відзначали День міста, бо торік через карантин свято не відбулося.

Святкова програма розпочалася в міській раді, де підбили підсумки дитячого конкурсу «Стань місь­-ким головою на один день». Переможцями обрано 16-річну Вікторію Сливу, 9-річну Марію Маковську і 7-річного Тимура Кліменка. У ході конкурсу діти побували в міського голови, спробували себе в ролі посадовців та ознайомились із роботою керівництва міста.
А вже за декілька годин кам’янчани і гості поринули в атмосферу, притаманну тутешнім святам та фестивалям, оскільки на Польському ринку розпочався триденний фестиваль вуличної їжі й напоїв, а історична частина міста почала заповнюватись охочими прогулятися та обрати щось до смаку. Не бракувало в перший день і мистецьких заходів, що передбачливо проводилися в різних локаціях та не створювали занадто великих скупчень народу. Перебуваючи у сквері «Гунські криниці» в п’ятницю, можна було насолодитися виставкою дитячих малюнків Всеукраїнського конкурсу-пленеру «Замковий етюд» та послухати виступ військового оркестру Об’єднаного навчально-тренувального центру Сил підтримки ЗСУ, а оглядовий майданчик на Руських фільварках розмістив літературні читання.
Наступного дня життя кипіло з самого ранку – двері відчинила Стара фортеця, цього разу для охочих відвідати ремісничі майстер-класи, а згодом у Ратуші стартувала виставка живопису «Портрет Поділ­ля» від учасників всеукраїнського симпозіуму-пленеру. Це вже сьома така акція, організована молодим подружжям художників Анною Сушарник-Кравець і Дмитром Кравцем. За чотири роки існування ініціативи змогу творити свої полотна в нашому міс­ті отримали близько 70 митців із 18 областей України. Ознайомитись з експозицією можна до кінця червня, вхід вільний.
Удень кожен міг знайти дійство до вподоби. Відбулася святкова хода міської ради до сцени на Польському ринку за участі офіційних гостей та охочих. На свято завітали делегації з різних міст: Хмельницького, Тернополя, Івано-Франківська, сусідніх громад. Зі святом кам’янчан вітали, зокрема, і голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій, голова облради Віолетта Лабазюк, народний депутат України Ігор Марчук, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, голова Кам’янець-Подільської РДА Олександр Анур’єв та багато інших.
На сцені було нагороджено переможців конкурсів, а власну майстерність демонстрували різні творчі колективи. Проте найбільший рух відбувся під вечір, саме тоді стало зрозуміло, що містяни все ж скучили за святом, адже людей на вулицях ставало все більше. Але коли розпочалася акція «Ніч у музеї», все ж довелося згадати про необхідність збереження соціальної дистанції.
– Ми відчинили лише ті об’єкти, де можливо було дотримуватися санітарних норм. Це Картинна галерея, куди пускали не більше як 20 осіб, та Стара фортеця – місце на відкритому повітрі. Але не влаштовували масових заходів чи екскурсій на території замку, – пояснює специфіку «Ночі у музеї – 2021» директор Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника Олександр Заремба.
Завершувався другий день ефектним вогняним шоу від народного театру-студії «Лінк».
– Такі виступи тривають близько семи хвилин, а підготовка – три місяці. Номер розрахований на сприйняття його глядачем як ставлення кам’янецького ката до відьми. Ми хотіли показати не процес покарання, а, швидше, історію кохання, оскільки на Поділлі відьом практично не карали та не було «страшного» ставлення до індивіду з боку магістрату, – ділиться робочими моментами керівник студії Валерій Свереда.
У неділю на вулицях Кам’янця-Подільського було людно до самого вечора, адже все ще діяв фестиваль їжі, на Польському ринку тривала розважальна програма для дітей та була присутня атмосфера свята, за якою кам’янчани дуже і дуже скучили.

Олександр ЩЕРБАТИХ.