Субота, 20 Квітня 2024 р.
21 Травня 2021

«ЛІКАР ТА ПРОСВІТЯНИН КОСТЬ СОЛУХА»

На нинішній травень припали одразу два взаємно пов’язані ювілеї: 115-річчя заснування Подільської «Просвіти» та 160-річчя від дня народження її першого очільника – лікаря та громадського діяча Костя Солухи, ім’я якого від 2016 р.
носить Цент­ральна міська бібліотека.

Із цієї нагоди відділ краєзнавства біб­ліотеки представив медіапрезентацію: «Лікар та просвітянин Кость Солуха», яка знайомить із непересічною особистістю лікаря, засновника і першого голови подільської «Просвіти», відомим громадським і культурним діячем та меценатом. Також він став одним із просвітян, які сформулювали ідею заснування в Ка­м’янці класичного університету, й доклав максимум зусиль для її реалізації.
Під його керівництвом просвітянське коло розгорнуло значну роботу із пропаганди українського друкованого слова, влаштування народних бібліотек, розширення просвітницького руху, перекладу на рідну мову Євангелія, впровадження в навчальний процес церковнопарафіяльних шкіл української мови, історії та літератури з викладанням рідною мовою тощо. Також для широкого загалу представлена ювілейна виставка «Подільській просвіті – 115 років», яка знайомить користувачів із діяльністю і першими її членами на теренах Поділля й Кам’янця-Подільського.

Тетяна ДУТЧЕНКО, провідна бібліотекарка відділу краєзнавства.