П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
4 Червня 2021

У МУЗЕЇ МІНІАТЮР НОВІ РОДЗИНКИ

У Кам’янці від суботи, 29 травня, побільшало фортець, вокзалів із потягом, який курсує, щоправда, мініатюрних, але величних і неймовірних.

Нові макети вмостилися в музеї мініатюр, який успішно працює в місті уже 5 років (див. «Подолянин» від 19 травня 2017 р.). Тут донедавна під відкритим небом можна було оглянути 16 унікальних архітектурних пам’яток, а тепер – на п’ять біль­ше. Як зізнався ініціатор створення музею Євген НЕНАШЕВ та його партнер Олексій СМОЛЬСЬКИЙ, за цей час вони гідно виконують свою основну місію – показують історичну та архітектурну велич України, заохочуючи подорожувати до замків-оригіналів.
– Ми набули досвіду, і нам було легше та простіше працювати над новими мінікопіями, – у розмові із журналістами каже пан Євген. – Зокрема, це Хустський замок, від якого в реальному житті залишилися лише одна башта і стіна, але ми відтворили його в тій красі, в якій він тривалий час існував, та середньовічна наскельна фортеця-град Тустань, яка також у руї­нах. А ще три вокзали: Чернігівський та станції Татарів і Карпати. І найці­кавішим є те, що між ними прокладена залізнична дорога, якою курсує точна копія потяга, звісно, мініатюр­-на. Півтора року і близько 40 тисяч доларів знадобилося, аби втілити цей проєкт.
На google сторінці за роки роботи маємо 1600 відгуків і середній бал – 4,8, що є досить високим у порівнянні з іншими атракціями в місті. Однак чимало відвідувачів не можуть нас швидко і легко відшукати. Тому з Міністерством культури уже погоджено облаштування окремого входу, і ми отримали дозвіл розібрати неісторичну частину мура і зробити там вхід. Плануємо розпочати роботи восени і сподіваємося, що це збільшить потік відвідувачів та туристів. Якщо фортецю в рік відвідують 250-300 тисяч людей, то нас – лише 10%.
Ювелірну роботу – створення мінікопій історичних об’єктів – якнайкраще виконали архітектори під ке­рівництвом кам’янчанина Дмитра ГАЛЬЧЕНКА, який наразі працює у Хмельницькому. Спочатку робили 3D моделі, потім вирізали деталі, чистили їх і складали експонати, як конструктор «Лего». Однак це лише на перший погляд здається, що все так легко, насправді, це кропітка праця, яка потребує часу і терпіння.
– Труднощі завжди бувають. Кожен макет по-своєму показував недоліки, які виправляли, переробляли, а для цього потрібен час і терпіння. Але результатом задоволені й за роботу не соромно. Найбільший макет у музеї – це Хустський замок, на його втілення витратили 2,5 місяці. Але найдовше працювали над Чернігівським вокзалом. Усі макети виготовлені з пластику. На один макет витратили 20-30 лис­тів пластику різної товщини. До речі, матеріал брали міцніший, товстіший, аби витримав примхи погоди. Зважили на те, що декілька років тому град понівечив макети, тому цього разу вони захищеніші. Акцентували й на тому, аби нові об’єкти якомога реалістичніше вписалися в ландшафт, – розповів Дмитро Гальченко.
Якщо ви ще не встигли відвідати музей мініатюр, побачити копії різних замків, оповитих легендами і таємницями, не зволікайте! Повірте, тут є що побачити і чим надихнутися. Наприклад, ще з’явилася точна копія гармати козацької доби, постріляти з якої може кожен охочий за додаткову платню та ще й відзняти шикарне відео. До речі, перший постріл здійснив директор департаменту гуманітарної політики міськради Дмитро НАЗАРЕНКО.