П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
11 Червня 2021

ВИСТАВКА КОНСТИТУЦІЇ ВІД МУЗЕЮ ІСТОРІЇ

8 червня на площі перед кафедральним костелом святих Петра і Павла розпочала роботу виставка «Конституція 3 травня. Історія і традиція», створена спільно Музеєм історії Польщі та Польським інститутом у Києві.

– Експозиція розповідає про момент ухвалення Конституції 3 травня 1791 року. Про те, як вона виглядала та які мала статті. Ми показуємо, що вона була першим сучасним документом у Європі, а її резолюція – безкровною, на відміну від того, що сталось у Франції. Це означало, що вільний народ створює власне право. На жаль, історія склалася так, що це право дуже швидко було знищене трьома деспотичними імперіями. Але саме тому Конституція 3 травня стала для нас символом ідеї свободи та боротьби за незалежність, – розповідає про ідею й цінність експозиції керівник відділу культурних проєктів та міжнародної співпраці Музею історії Польщі Войцех КАЛЬВАТ.
Виставка вже відвідала Бар, а згодом стартує в Києві. Для кам’янчан об’єкти експозиції доступні до кінця червня українською та польською мовами.

Олександр ЩЕРБАТИХ.