Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Червня 2021

ЯК І 115 РОКІВ ТОМУ

У читальному залі Центральної бібліотеки відбулося урочисте зібрання з нагоди 115-ї річниці створення Подільської «Просвіти» та 160-річчя від дня народження Костя Солухи.

Теперішній голова Кам’янець-Подільського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка В’ячеслав Полятинчук зазначив, що перше засідання Подільської «Просвіти» відбулося 8 травня 1906 року, на ньому були визначені першочергові завдання товариства і обрано Раду «Просвіти» на чолі з Костем Солухою.
На заході виступив Віталій Міхалевський – голова Хмельницького обласного відділення «Просвіти», який здійснив відеозв’язок із головою Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павлом Мовчаном. Член правління товариства Анатолій Паладійчук презентував просвітницький проєкт «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика». Видавець Ярослав Сисин представив присутнім підбірку книг свого видавництва. Науковий співробітник історичного музею-заповідника Ольга Венгрова розповіла про проєкти, втілені спільно з «Просвітою». Видавець Мирослав Мошак вніс декілька пропозицій щодо створення музею «Просвіти». Краєзнавець Юлія Лискун представила Костя Солуху як одного із засновників Українського клубу. Віталій Міхалевський вручив відзнаки просвітянам і директору бібліотеки Людмилі Геплюк за вагомий внесок на просвітницькій ниві.
В історії немає прямих паралелей, але нині, на початку ХХІ ст., як і на початку ХХ ст., «русскій мір» веде наступ проти України та всього українського, і просвітяни мають бути активними пропагандистами й популяризаторами національ­-них культурних та духовних цінностей, активно відстоювати ідею української державності.
Сьогодні, оглядаючись на пройдений Подільською «Просвітою» шлях, ми можемо з упевненіс­тю сказати, що це був шлях боротьби за відродження і утвердження української мови та культури, її національних цінностей, здобутків, це був шлях оборони України.

Тетяна ДАШКО,
провідна бібліотекарка Центральної міської бібліотеки імені Костя Солухи.