Четвер, 28 Березня 2024 р.
25 Червня 2021

«БРУКІВКА» НАБЛИЖАЄТЬСЯ!

Які родзинки готують організатори п’ятого ювілейного Міжнародного кінофестивалю «Бруківка» – стало відомо під час пресконференції, що відбулася 22 червня у пресцентрі міськради. Фестиваль відбудеться в Кам’янці-Подільському 18-20 листопада, тож підготовка – у розпалі.

– Історія «Бруківки» розпочалася досить цікаво. Андрій Заєць зателефонував до мене із запитанням: «Ти можеш провести фестиваль?». – «Ок, можу».
І так уже робитиму вп’яте, – ділиться спогадами незмінний ведучий кіно­фестивалю Георгій ТОРЯНИК.
Під час зустрічі з журналістами організатори масштабного фесту пригадували всі попередні «Бруківки» і навіть продемонстрували коротеньке відео, на якому поділилися казусами, невідомими глядачам та учасникам. Один із них стався, коли під час третьої «Бруківки» передчасно вимкнули світло, зупинивши показ фільмів, – чимало людей кинулися дивитися грандіозне лазерне шоу.
І навіть всесвітня пандемія ковіду не стала на заваді проведенню фесту:
– Після масштабної третьої «Бруківки», яка відбувалася паралельно з «Молодіжними сходинами», з величезною кількістю учасників, глядачів та різними локаціями, ми планували зробити перерву. Але торік Кам’янець-Подільський через карантинні обмеження і так втратив 90% масових заходів. Тому, коли на початку квітня стало зрозуміло, що пандемія надовго, вирішили провести перший в історії України кінофестиваль у форматі онлайн, – каже засновник фестивалю Андрій ЗАЄЦЬ.
Організатори розповіли, що пла­нують дещо змінити акцент у кінопрограмі. Якщо 2019-го ставку зробили на жанр жахів, то цієї осені до уваги глядачів будуть представлені фантастичні фільми та фентезі. Захід планують провести в міському Будинку культури і обіцяють створити не лише творчу кіноатмосферу, а й сімейну – знову будуть ігри, різні перфоманси, конкурс косплеїв тощо.
Творці «Бруківки» не бояться говорити про розвиток своєї справи, адже за п’ять років мають що розповісти.
– Коли ми з Андрієм вигадували назву, хотіли обрати таку, аби викликала асоціацію з Кам’янцем. І згадали про бруківку як про дорогу, по якій ідуть. Фестиваль «Бруківка» є дорогою, по якій іде місто. І він постій­но змінюється. Перший фестиваль провели в маленькому залі готелю «7 Днів», але глядачів було настільки багато, що доводилося докладати стіль­ці, а багатьом переглядати фільми стоячи. Другий – у відновленому Будинку культури, третій об’єднали з «Молодіжною столицею», четвертий – онлайн, що стало новим досвідом. Історія «Бруківки» – маленький фільм, що знімається вже багато років, – розповідає співзасновниця кінофестивалю Тетяна СМЕТАНЮК.
І ця історія стане доступною не лише метафорично, а й цілком реально після закінчення п’ятої «Бруківки». Глядачі зможуть ознайомитися з документалкою і з тим, що відбувалося за лаштунками протягом усього часу.
Прийом заявок на участь триватиме до 1 серпня. За словами Анд­рія Зайця, наразі подано 600 робіт, найбільше – з України – 115, далі – США, Великобританія, Іспанія, Франція, Китай, Італія, Туреччи­на, Німеччина, Індія, Канада, Польща та Республіка Корея. До речі, серед робіт – і від хлопця з Лос-Анджелесу, який народився в Ка­м’янці-Подільському, але в дитинстві із сім’єю емігрував до Аме­рики.
Частково визначилися із журі,а ось про селебріті говорити поки зарано. Відомі імена будуть озвучувати напередодні фестивалю.
А остаточний список учасників планують оприлюднити у вересні.

Олександр ЩЕРБАТИХ.