П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Серпня 2021

«ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДІМ» ПРИЇХАВ ДО КАМ’ЯНЦЯ

Нова та незвична для ока кам’янчан споруда днями з’явилася на Польському ринку. Це мобільний павільйон, привезений до Кам’янця-Подільського командою «House of Europe», який мандрує українськими містами, аби на декілька тижнів стати магнітом для місцевих жителів, допомогти гарно провести час і дізнатися багато корисної інформації.

– Ми об’єднуємо людей та можливості, – каже керівник «House of Europe» Крістіан ДІМЕР.
І в це легко повірити, оскільки організація має бюджет 12,2 млн доларів, фінансує більше як 20 програм в Україні: стажування, навчальні подорожі, нетворкінг, резиденції та інші форми професійного обміну. Підтримує творчу кооперацію і співпрацю між українця­ми та їхніми колегами з ЄС у галузі культури й креативної індустрії, співпрацює зі спеціалістами шести основних напрямків: культура, освіта, нефор­мальна освіта та молодіжні працівники, охорона здоров’я, соціальне підприємництво та зв’язки з громадськістю.
Мобільний павільйон лише відкрився, тому актуальним залишається запитання «А чому саме Кам’янець-Подільський?». Знову відповідає керівник «Дому Європи»:
– Наш офіс розташований у Києві, але ми не хочемо сидіти там, на «горі з можливостей», а хочемо бути тут і допомагати місцевим осередкам отримувати ці можливості. Тому маємо дві програми для роботи в регіо­нах. У великих містах співпрацюємо з місцевими креативними хабами. А в ситуації Кам’янця (коли немає хабу чи молодіжного центру) ми приїхали зі своєю невеликою конструкцією – мобільним павільйоном.
Павільйон буде доступним щодня, жителі та гості міста зможуть завітати для отримання інформації чи поми­луватися краєвидами згори конструкції. А культурна програма буде проводитися переважно з п’ятниці по неділю. Охочі зможуть відвідати: кінопокази, дискусії, лекції, воркшопи. Наприклад, уже завтра, 7 липня, протягом усього дня можна буде дізнатися про те, які індивідуальні гранти є у «Дому Європи» та як їх отримати. Однак на окремі заходи потрібно зареєструватися, оскільки пло­ща в середині «будівлі» обмежена, а в Україні все ще діють карантинні норми.
Є й конкретна процедура, яку має пройти місто, аби мобільний павільйон завітав саме до нього. Насамперед це подача заявки та відповідність певним критеріям. Кам’янець-Подільський опинився у списку 154 населених пунктів, але лише чотири з них стали переможцями. Павільйон уже був у Мико­лаєві, після Кам’янця опиниться в Івано-Франківську, а наступного літа буде в Дрогобичі. Над ідеєю та конкурс­ною заявкою в нас працювала ГО «Територія».
– Ми натрапили на цей конкурс, прочитали умови та вирішили, що ця споруда є необхідною для міста, оскільки ми потребуємо культурного підживлення. І якщо проєкт буде втілено, то сюди приходитимуть активісти, представники громадських організацій, освітяни – вони дізнаються про можливості, які надає «House of Europe», почнуть писати гранти, тоді міс­то стане жвавішим. Як було10-15 років тому, – каже відомий у місті громадський та культурний діяч, голова ГО «Територія» Андрій ЗОІН.
А ще виявляється, що «House of Europe» створений спеціально для нас. «Чому ця програма була розроблена саме для України?» – запитую на пресконференції, що відбулася 31 липня.
– Є різні причини, з яких ЄС підтримує Україну: це найбільший сусід «європейської сім’ї», блискавично розвиваються різноманітні креативні індустрії, стартапи. У цьому навіть Євросоюз може повчитися в України. Зрештою є така річ, як російська агресія, війна, і тут для Європи важливим є підтримувати українське суспільство в його боротьбі за цінності, які є спільними для ЄС та України, – відповів очільник організації Крістіан Дімер.
Павільйон перебуватиме в нас до 28 серпня.
Детальна програма та посилання для реєстрації (pavilion.houseofeurope.org.ua).

Олександр ЩЕРБАТИХ.